Bajnai: a válságkezelés mindenkitől áldozatot kíván

Bajnai Gordon szerint a válságkezelés mindenkitől áldozatot kíván, a miniszterelnök ennek megértésére és megértetésére kérte az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjait.

A kormány válságkezelő programja védekező és építkező jellegű - jelentette ki a miniszterelnök az OÉT pénteki plenáris ülésén.
Védekező a program abban az értelemben, amennyiben munkahelyek és családok százezreit, valamint kisvállalkozások tízezreit kívánja megmenteni a válságtól, és építkező azért, hogy a válságkezelés után Magyarország ismét tartósan felzárkózó és növekedési pályára kerüljön - tette hozzá a kormányfő.

A kormány programjának négy fő eleme a rövid távú válságkezelés, az egyensúlyteremtés, a növekedés alapjainak lerakása, valamint a nemzetközi finanszírozói bizalom és a belső, egymás közötti bizalom helyreállítása - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök. Hozzátette: a legsürgősebb feladat bebizonyítani a finanszírozóknak és saját magunknak, hogy képesek vagyunk szembenézni a kialakult helyzettel, megérteni azt, és megtenni a szükséges lépéseket, amelyek kivezetik az országot a válságból.

A kormányprogram fő céljaival egyetért az MSZOSZ, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja a szakszervezeti szövetség, hogy a program a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező másfél millió magyar munkavállaló helyzetének romlásához vezet - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a plenáris ülésén. Hangsúlyozta: elismerik, hogy az államháztartás egyensúlyának megőrzése elengedhetetlen, azonban az eddigi elképzelések átlépik a társadalmi elviselhetőség határát.

A munkaadók támogatják a kormány válságkezelő programját, és annak következetes végrehajtását tartják szükségesnek - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, a munkaadók szóvivője az ülésén. A munkaadói oldal a kormány programját komplexnek minősíti, az államháztartás egyensúlyának helyreállítását csak ezekkel a bátor és határozott lépésekkel lehet megvalósítani - közölte Rolek Ferenc. Hozzátette: a program kevésbé bátor a gazdasági növekedés ösztönzésében, a most ismert lépések ugyanis csak adóátrendezést tartalmaznak, az adócsökkentés szerény mértékű.

Rolek Ferenc emlékeztetett arra, hogy a munkaadói oldal letette az OÉT asztalára a Reformszövetség programját, amelynek számos eleme megjelent a kormány válságkezelő programjában. A munkaadók úgy látják, hogy az öt százalékos járulékcsökkentést egy lépésben is meg lehetne oldani, és a járulékcsökkentésnek akkor van lényeges foglalkoztatás ösztönző hatása, ha elér egy kritikus pontot, ami 10 százalék - fogalmazott az MGYOSZ alelnöke. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára arra kérte a kormányt, hogy az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának emelése mellett az üzemanyagoknál minimális emelést hajtson végre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bajnai Gordon és Oszkó Péter az OÉT ülésén
Bajnai Gordon és Oszkó Péter az OÉT ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.