Bajban van a világ legrégebbi bankja

A világ legrégebbiként számon tartott bankja megerősítette, hogy 3 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre annak érdekében, hogy vissza tudja fizetni állami kölcsönét és elkerülje az államosítást - írja a Reuters. A hírre tovább esett a bank árfolyama.

A régóta valószínű tőkeemelésről továbbra sem árult el fontos részleteket a Monte dei Paschi di Siena, de tegnap arról pletykáltak a piacokon, hogy a mostaninál jóval alacsonyabb áron bocsátana ki új részvényeket. A 3 milliárd eurós tőkeemelésre az év első negyedévében kerülhet sor. A várható hígító hatás miatt nagyot estek a bank részvényei - írta a Portfolio.hu.

A bank igazgatótanácsa kedden összeült, hogy megvitassa a "tőkeműveleteket". A tőkehelyzet megerősítését egyébként az Európai Bizottság is elvárja a pénzintézettől az idén neki juttatott 4,1 milliárd eurós állami mentőcsomag jóváhagyásáért cserébe. A bank a részvényeseitől engedélyt kér a művelet végrehajtására, az igazgatótanács pedig december 27-én, egy újabb találkozón dönthet a tőkeemelés részleteiről.

Mint az tegnap kiderült, a tőkeemelés nem az egyetlen rossz hír a meglévő részvényesek számára: úgy tudni, a legnagyobb, 33,5 százalékos csomaggal rendelkező részvényes (egy olasz alapítvány) eladná részesedését, hogy visszafizesse az eladási árból 350 millió eurós tartozását. Ezt minél előbb meg kellene tennie a veszteségei minimalizálása érdekében. Két nap alatt körzel 15 százalékot zuhant a bank részvényeinek árfolyama.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.