Csődben a Best Reisen

Leállt a Best Reisen. A cég minden útját lemondta, de azt ígérik, minden utast teljes mértékben kártalanítanak. Már tavaly is jókora üzemi veszteségük volt. 7-800 utasuk van külföldön, mindenkit hazahoznak.

Folyamatosan mondja le utazásait a legnagyobb hazai utazási irodák egyikeként nyilván tartott Best Reisen. A társaság Budapesten hagyta pénteki charter-járatának utasait, a gép információnk szerint üresen megy ki a külföldön lévő utasokért. Lapunknak Farkas Attila, a cégnek charterjáratokat üzemeltető Travel Service ügyvezetője elmondta: minden utast hazahoznak, a biztosító már megrendelte a járatokat.

A cégnél a Népszabadság megkeresésére nem tudtak nyilatkozni, az ügyvezető, mondták folyamatosan tárgyal. Zám Tibor az MTI-vel közölte: az iroda felfüggesztette tevékenységét, és azt ígérte, hogy közleményt adnak ki. A cég weblapja már nem működik, azon csak egy rövid közlemény található, mely szerint a tunéziai és az egyiptomi politikai bizonytalanság, amely 2011 óta tart, lényegében kivéreztette a társaságot.

A problémáról először olvasóinktól kaptunk felvilágosítást, sokan ugyanis a repülőtéren értesültek a cég csődjéről, hiszen ma egy csoport utazott volna Törökországba. Őket már nem vitték el. Ami viszont jó hír: a cég közlése szerint a Best Reisen összesen 1,3 milliárdos vagyoni biztosítékkal rendelkezik a külföldi utakra, ami minden utas teljes kártalanítására elegendő. Ezzel a Neckermann mögött a másodikként emlegették a piacon. A társaság problémái esetén a QBE Biztosítónak kell fizetnie a kártalanításokat, és nekik kell  gondoskodniuk az esetlegesen kint rekedt utasok hazaszállításáról is. Mint ismert, gondoskodnak is.

Ma egy gép indul a törökországi Antalyába, hétfőn vasárnap az egyiptomi Hurghadára, jövő héten pedig még egy-egy járatot indítanak ezekre a desztinációkra, hogy hazahozzák a kiutazott utasokat. A cég több utat azonban nem indít. A Best Resisen vezetése azt kéri a pórul járt utasoktól, hogy mihamarabb forduljanak a QBE biztosítóhoz. 

A Best Reisen tavaly 6,1 milliárdos árbevételt ért el, ami 2,5 százalékkal haladja meg a 2011-es teljesítményt, de még így is bőven alatta marad a 2010-esnek. Tavaly a társaság 40 milliós mérleg szerinti nyereséggel zárt, ám a gazdálkodása az Opten céginformációs rendszerben lévő adatok szerint ennek ellenére nem volt kiegyensúlyozottnak mondható. A cégüzem vesztesége ugyanis 440 millió forintra nőtt, így az eredmény inkább a pénzügyi műveleteknek, vélhetően tőkepótlásnak volt köszönhető.

A Best Reisen a tunéziai származású, ám a cégbejegyzések tanúsága szerint évek óta Magyarországon élő Hamrouni család birtokában van, a társaságot húsz éve alapították. A család érdekeltségébe tartozik még a Medina Tours is, amely az utóbbi időben passzív volt, a piaci információk szerint valódi utazási irodai tevékenységet aligha végzett. 553 milliós tavalyi forgalom mellett közel 70 milliós negatív üzemi eredményt produkált, és mérleg szerint is 14 millió forintos veszteséggel zárt.

Lapunk a szakmából úgy tudja: az utazási iroda gazdálkodása fegyelmezett volt, ém régebb óta küzdött problémákkal, ami elsősorban a piac fizetőképességéből és az intenzív versenyből levezethető. Az utazási irodában volt tőke, de nem volt likvid. A versenytársai nagy multihálózatok részeivé váltak, ezért a verseny miatt a Best Reisen is befektető keresett, sőt a pletykák szerint talált is, egy nagy egyiptomban érdekelt turisztikai vállalkolkozás személyében, amely viszont a legutóbbi egyiptmoi események miatt visszalépett a megállapodástól. Ez vezetett a mostani eseményekhez - tartja magát a piaci vélekedés. 

Tunéziai idill - innen érkezett Magyarországra a Best Reisen tulajdonosa, de Tunéziából indult a politikai felfordulás, amely nagyban hozzájárult az utazási iroda csődjéhez
tourists ride camels on the island of Djerba April 16, 2012. REUTERS/Zoubeir Souissi (TUNISIA - Tags: TRAVEL ANIMALS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.