Bajban a sertéstartók, esik a húsár

Az augusztusban bejelentett orosz embargó hatására nyár óta csökkennek az élősertés-árak Európa legtöbb országában. Az Európában maradt többlet egy része alacsonyabb árakon próbál gazdára találni hónapok óta, ami a gazdák dolgát nagyon megnehezíti.

A sertésárak – részben az alacsonyabb takarmányárak, jelentős részben pedig a nyáron bevezetett orosz embargó miatt beragadt készletek miatt – nagyot zuhantak néhány hónap alatt. Míg nyáron még 410-420 forint körül mozgott az élősertés felvásárlási ára egy kilogrammra vetítve, addig jelenleg ez mindössze 340 forint körül van – írta a Világgazdaság hétfői száma.

Hasonló a helyzet a baromfi esetében is, igaz, nem ennyire brutális az árcsökkenés. A tej felvásárlási ára viszont rövid idő alatt 10 százalékot esett, így mára 90 forint alatt van. A baromfi és a tejágazat azonban Magyarországon tőkeerősebb, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokkal ütésállóbb, mint a régóta nehézségekkel küzdő sertéságazat.

Az orosz intézkedések közvetlen hatása a teljes magyar agrárexportra nem számottevő, elsősorban csak olyan vállalkozások esetén okozhat tényleges nehézséget, amelyek kizárólag, vagy jelentős arányban Oroszországba exportálnak. Nagyobb gondot az unióban ragadt árukészlet jelenti.

A felhalmozódott készleteket a piaci szereplők megpróbálják az unión belül értékesíteni, a megnövekedett kínálat ezért már nyártól fogva folyamatos árcsökkenést okozott. Mára a kontinensen meghatározó német sertéspiacokon egy kilogrammra vetítve 1,32 – 1,35 eurót adnak csupán az élősertésért. Ez az árszint a legalacsonyabbnak számít 2011 eleje óta. 2014 januárjához képest a német piaci árak 26 eurócenttel, azaz nagyjából 80 forinttal estek december második felére. A magyar sertésárak hagyományosan nagyon szorosan kapcsolódnak a német árakhoz, a különbséget lényegében csupán a szállítás költsége jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.