Bajba kerülhetnek a kukoricatermelők

Komoly gondok fenyegetik a hazai kukoricatermelőket. A nyáron az aszályos idő, jelenleg viszont már az egyre csökkenő ár, ami problémát jelent. Az is előfordulhat, hogy veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni egy-egy tonna termésen.

Komoly gondok fenyegetik a hazai kukoricatermelőket. A nyáron az aszályos idő, jelenleg viszont már az egyre csökkenő ár, ami problémát jelent. Az is előfordulhat, hogy veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni egy-egy tonna termésen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legfrissebb elemzése szerint itthon idén 6,7 millió tonna kukoricát takarítanak be, ami hét százalékkal elmarad a hétéves átlagtól – írja a Magyar Nemzet mai száma.

Nem ez okozza a gondot, hanem a világpiaci tendenciák. Globálisan rekordközeli kukoricatermést takaríthatnak be, ez pedig tartósan alacsonyan tarthatja az árakat, azok után, hogy a hírek hatására már eddig is számottevően csökkentek.

A Budapesti Értéktőzsdén a takarmánykukoricát már tonnánként 42 ezer forintért is jegyezték. Amennyiben ez így marad, akkor egyes elemzők szerint lesznek olyan gazdák, akiknek alig, vagy egyáltalán nem lesz hasznuk a betakarított terményükön. Ezen a helyzeten még a területalapú támogatás is csak mérsékelten segít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.