Baj van a magyar vízzel, jövő nyártól románt isznak az Alföldön

Túl sok az egészségre káros anyag az alföldi kutakban, ezért elkezdik kiépíteni a rendszert, amely Romániából szállítaná át a tiszta ivóvizet a térségbe.

Csák Gyula, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, már épül az a romániai vízműtelep, mely jövő nyártól ivóvízzel látja majd el az Alföld egy jelentős részét.

Az importvízre azért van szükség, mert a társaság saját kútjaiba sok helyen egészségre káros anyagok (arzén, mangán, nitrátok, bór) kerülnek, s ezeket költséges módon vegyi eszközökkel lehet csak eltávolítani.

Fotó: Lénárt Márton / Népszabadság/archív

Az Arad környéki ivóvízbázis ugyanaz, mint az alföldi, de van egy hatalmas különbség. „A magyarországi alföldi rétegvizekbe, a keletről nyugat felé történő, lassú áramlása során növekvő mennyiségű káros anyag oldódik bele a tároló réteg természetes arzén- és mangántartalmából. Aradnál viszont még a beleoldódás előtt felhozható a víz, amely így vegyi kezelés nélkül juttatható be az ivóvízrendszerbe" – magyarázza Csák Gyula.

A beruházásra az Alföldvíz és az aradi víziközmű-társaság vegyes vállalatot hozott létre. A romániai létesítmények megépítése mintegy 2,3 milliárd forintba került, ezt az Alföldvíz hosszú távra meghitelezte leányvállalatának.

A tervek szerint 2017 júniusában kezdődhet meg a vegyi tisztítás nélkül is kiváló minőségű ivóvíz szállítása a határ magyar oldalára, és a Dél-alföldi Regionális Ivóvízellátó Rendszer több mint 600 kilométeres hálózatán keresztül jut el a felhasználókhoz.

A behozatalhoz azonban még kormányközi megállapodás is szükséges, mint minden határmetszéssel járó beruházás esetében. A társaság szeptemberre, még az első cső lefektetése előtt várja a pozitív bukaresti választ.

A vezérigazgató szerint a lakosság nem is fogja észrevenni a változást, ugyanis a víz ugyan abból a vízbázisból érkezik majd, így az illata és az íze is megegyezik azzal, ami eddig folyt csapokból – írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.