Újra 'mozgásban' a Babakötvény

Az új Babakötvénnyel azt szeretnék elérni, hogy egy új réteg szálljon be az állam finanszírozásába, s nem mellékesen az eddigieknél hosszabb futamidejű papírok vásárlásával. Az állam igen csábító kamattal igyekszik vonzóvá tenni az új terméket.

Igencsak vonzó kamatokkal igyekszik vonzóvá tenni az állam az új Babakötvényt - ez volt leszűrhető Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettesének szavaiból az újdonság hétfői bemutatóján tett nyilatkozatából.

Az új termék hátteréhez szükséges törvényjavaslatot múlt héten nyújtotta be a kormány az Országgyűlés elé. Ezek szerint az új rendszer alapja a mostani törvények szerint létező életkezdési támogatás induló, 42 500 forintos összege, ami eddig kincstári letéti számlára került, s amit öt éves állampapírba helyeztek. (Ezt az összeget 2006 január 1. óta az államkincstár automatikusan letétbe helyezi az újszülött számára.) A változások alapján azonban ha ezt a forrást – az egyébként a lakosság által egyáltalán nem preferált - Start-értékpapírszámlára helyezi a szülő, akkor ezek után azt automatikusan Babakötvénnyé „konvertálják” a gyermeke számára.

A számlát már csak azért is megéri majd megnyitni, mert ha ezek után a letéti számlán érintetlenül árválkodik az állami forrás, akkor ezt követően már csak az inflációt „írják jóvá” a kedvezményezettnek. A Babakötvény hozama pedig ennél lényegesen jobb, hiszen az éves kamat az előző évi inflációtól függ, amelyhez 3 százalékos kamatprémiumot adnak.

Az új kötvény december 2-től kerül majd a piacra, ám évente új sorozatokat adnak ki. Ezeket pedig minden év február 1-től lehet majd vásárolni. Ennek gyakorlati oka többi között az, hogy a KSH január második felében teszi közzé az előző évi inflációs adatot, így a második hónap elején már ismertek lesznek arra az évre vonatkozó Babakötvény hozamai.

Ez most a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok, akik 2014. február 1. előtt születnek, vagy bár a korábbi években születtek, ám eddig nem nyitottak számukra Start-számlát, de azt most ebben szűk két hónapban megteszi, azok igen jól járnak. (Start számlát a 2005. december 31. után születettek után lehet nyitni.) A december 2. és 2014 február 1. között piacra dobott sorozat hozama ugyanis 8,7 százalék lesz a tavalyi átlagos 5,7 infláció miatt.

A február eleje után megjelenő Babakötvények hozama viszont - az idei várhatóan jóval kedvezőbb pénzromlási ütem miatt - „csupán” 5,2 százalék körül alakulhat. Igaz még ez is bőven fölötte van a bankok által mostanában ígért akciós betétiszámla kamatoknak. 

Aki későn kap észbe, és például csak jövő nyáron nyitja meg a Start-számlát, bár gyermeke 2005 év vége után jött a világra, az sokat veszíthet. A 3 százalékos kamatprémiumot ugyanis csak azt követően kapja meg, amikortól megnyitotta az említett számlát, visszamenőleg már nem. Az azt megelőző időszakra mindössze az inflációt írják jóvá számára.

A változtatásokkal éppen azokat szeretnék aktivizálni, akik eddig semmit sem tettek a letéti számlán pihenő pénzzel. Ezekből pedig bőven akad. Mint Borbély László András megjegyezte, a program beindulása óta 708 ezer gyermek született, aki számára a 42500 forintot kincstári letéti számlára helyezték, ám ebből mindössze 195 ezer esetben nyitották meg az egyébként ingyenes Start-számlát.

Az induló támogatást a Start-számlán a szülők havi befizetésekkel ki is egészíthetik. Ennek az összegnek legfeljebb 10 százalékáig, állami támogatást is ad az állam – igaz ez a summa maximum évi 6 ezer forint lehet. A Babakötvény futamideje egyébként 19 év. Ez alatt az idő alatt az ügyfél a teljes futamidő alatt egy kötvénybe fekteti a pénzét , minden egyedi befizetés és kamat automatikusan a Babakötvénybe forgatódik vissza. Borbély László András hozzátette: ezek után a Start-számlára nem is kerülhet más csak Babakötvény.

Miután a Start-számlát csak a Magyar Államkincstárnál lehet vezetni, így a Babakötvényt is itt lehet csak vásárolni. Ez pedig egyelőre nem nagy hálózat, hiszen összesen 21 fiókja van Kincstárnak, ami kiegészül a 10 mozgó értékesítési ponttal.   

Az új Babakötvénynek az államadósság szempontjából az lesz az egyik markáns célja, hogy a lakosság kezében lévő állampapapír-állomány futamidejét meghosszabbítsa – fejtette ki Borbély László András. 

A változás azért kívánatos, mert most az átlagos lejárati idő alig több mint egy év. Ezen felül az is fontos feladat, hogy az állampapír befektetői kört szélesítsék és fiatalítsák. Jelenleg ugyanis az állampapír befektetések hagyományosan az ötven év fölöttiek körében a legelterjedtebbek. A Babakötvénnyel azonban az úgynevezett 30 pluszos korosztályt szeretnék megszólítani – tette hozzá az vezérigazgató-helyettes. 

A hazai családok körében az állampapír befektetések egyébként az utóbbi időben jelentősen emelkedte. A kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok állománya idén szeptember végére elérte a 1567 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor ez 808 milliárd forint volt.  

A felfrissített babakötvénnyel akár kétmillió forintot is felvehet a nagykorúvá érett gyermek
Szülésznői csók egy varsói kórházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.