Babakötvény: az állam mindenek felett

Másfél hónap múlva csak az államnál vehetünk babakötvényt. A bankok azt mondják, igyekeznek majd megtartani a náluk levő állományokat.

Másfél hónap múlva csak az államnál vehetünk babakötvényt. A bankok azt mondják, igyekeznek majd megtartani a náluk levő állományokat. Azenpenzem.hu portál írása szerint: kamatversenyre kár lenne számítani. A legjobb ajánlatok már most eltűntek.

A pénzügyi oldal számításai szerint a bankok most mintegy 20 milliárd forintot kezelhetnek a Start-számlákon (népszerű nevén babakötvény). A játékszabályok azonban szűk másfél hónap múlva alapvetően megváltoznak. Ezt követően új számlát már csak a kincstárnál lehet nyitni, amennyiben pedig valaki váltani akarna, csak az államnál köthet ki. (A lényeges módosításokat, a babakötvény jelenlegi kínálatát itt nézheti meg.)

A nyilatkozó bankok kivétel nélkül azt állították: korábban sem volt és most sem érzékelhető mozgolódás az ügyfelek részéről. Ez egyébként nem is csoda. Nagyon jól alakították ugyanis a jogalkotók a határidőket. A törvénymódosítás júliusban jelent meg, az új rendszer pedig már október elsejétől él. Ahogy az UniCreditnél fogalmaztak: a szabadságok és az iskolakezdés időszaka miatt a szülők figyelme nem erre összpontosul.

A kedvezőtlen kamatozású Start-számlákból még másfél hónapig ki lehet úgy szállni, hogy az állomány ne a kincstárnál, hanem másik banknál kössön ki. A váltás előtt persze érdemes tisztázni, pontosan mit tartalmaz a korábban aláírt szerződés. Könnyen bukhatja ugyanis az ügyfél az aktuális kamatot. Ha azonban valaki mégis ki akarná használni a hátralévő rövid időt, a korábban a legmagasabb kamatokat kínáló szolgáltatóknál (A Fókusz Takaréknál és a DRB Banknál) már nem találhatja meg a közzétett kondíciós listában az ajánlatot. Ez azt jelezheti, hogy eszük ágában sincs ringbe szállni az esetleg kapkodva váltókért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.