A S&P is leminősítési megfigyelés alá vette Amerikát

A hitelminősítő szerint ötven százalék az esélye, hogy rövidesen leminősítik Amerikát.

Negatív kihatású - vagyis rövid időn belüli leminősítést valószínűsítő - besorolási megfigyelés alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szintű hosszú távú és "A-1 plusz" rövid távú szuverén adósi osztályzatait pénteken a Standard & Poor's, az amerikai államadósság-limit emeléséről a Kongresszus és a Fehér Ház között folyó vita elhúzódása miatt.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: "legalább egy a kettőhöz" az esélye annak, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

Két napon belül az S&P a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely kilátásba helyezte a globális piaci kockázatmegítélési alapmércének tekintett amerikai adósbesorolás visszaminősítését. Szerda este a Moody's Investors Service jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - kormánykötvény-besorolását. A Moody's véleménye szerint ugyanis fennáll a lehetősége annak, hogy az adósságlimitet a Fehér Ház és a Kongresszus közötti vita miatt nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így megvan egy "rövid ideig tartó" törlesztési hátralék kialakulásának "csekély, de növekvő kockázata".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.