Azonnali hatállyal vizsgálat indul a vagyonkezelőnél

A vezérigazgató utasítására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő belső ellenőrzési irodája már hétfőn vizsgálatot indít 2500 hektárnyi, Pest megyei területek haszonbérletére érkezett pályázatok ügyében. Amennyiben a vizsgálat a szabálytalanságot tár föl, úgy a vezérigazgató azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket a fegyelmi felelősség megállapítása érdekében, valamint a pályázat érvénytelenítésére.

Az állítólagos visszadátumozott iratokról Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója beszélt, az MNV Zrt. belső iktatási rendszerére hivatkozva - a cég dokumentációjához szavai szerint azért juthatott hozzá, mert tagja az MNV Zrt. politikai pártok delegáltjaiból álló Ellenőrző Bizottságának. Budai elmondta: valakik jogosulatlanul felbontották egy 2500 hektárt érintő földhasznosítási pályázatra beérkezett anyagokat az MNV zrt. illetékes területi irodájánál, amelyek már felbontva kerültek az MNV Zrt.-hez. A politikus szerint ez súlyosan sérti a pályázatok tisztaságát.

Az MNv Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményében leszögezi: a földterületek haszonbérletére vonatkozó pályázati szabályzatok betartása mellett nem fordulhat elő, hogy az eljárásban arra nem jogosult személy részt vegyen. Az értékelő bizottság tagjai, akiket minden esetben előzetesen jelölnek ki, minden pályázat felbontásánál jelen vannak. A cég vonatkozó szabályzata szigorúan és egyértelműen rögzíti a bontási szabályokat, valamint az okiratok aláírásának és a folyamat ellenőrzésének rendjét - tette hozzá a Vagyonkezelő illetékese.

Vagyis a szabályok szerint nem történhetett volna meg, amit Budai Gyula állít: a november kilencedikén beérkezett, majd felbontott pályázatok körüli helyzetet egy november 10-én létrehozott, visszamenőleges dátumú ügyirattal próbálták legalizálni, amelyben visszamenőlegesen nevezték ki annak a kétfős értékelőbizottságnak a tagjait, amely a pályázatok felbontásánál jelen van. Budai Gyula nemcsak Oszkó Péter szólította fel, hogy akadályozza meg az állami földek ilyen jellegű, „jogszabályellenes" értékesítését, de kezdeményezni fogja azt is, hogy azonnal vonják vissza ezeket a pályázatokat, mivel, ha itt trükköznek, máshol is előfordulhat. Büntetőfeljelentést is tesz ismeretlen tettes ellen - jelentette ki.

Állítása szerint az ominózus ügyiratot aláírta Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes és Kamarás Miklós vezérigazgató is. Az iktatási rendszer által rögzített időpontban azonban Budai szerint Benedek Fülöp egy vidéki bírósági tárgyaláson vett részt, ahol ő maga is megjelent, amiből a politikus azt a következtetést vonta le, hogy a dokumentumot vagy előre, vagy utólag írták alá, s mindkettő „súlyos köztörvényes bűncselekmény".

Az MNV Zrt. közleményben válaszolt a politikus állításaira, amely szerint a Vagyonkezelő az ország egyik legszigorúbban szabályozott és ellenőrzött szervezete, amelynek működését a saját belső ellenőrzési rendszere és a parlamenti pártok delegáltjaiból álló Ellenőrző Bizottság mellett, a Nemzeti Földalap Ellenőrző Bizottsága, valamint a könyvvizsgáló és az Állami Számvevőszék is folyamatosan ellenőrzi. - A cég ellenőrzési rendszere mellett a szabályozási rendszere is megfelelő minősítést kapott a napokban befejezett ISO minősítési eljárásban - emelte ki a közlemény.

Kit gyanúsít az ügyészség Sukoró miatt?

Igyekeznek eltünteti a nyomokat a vagyonkezelőnél - mondta a sukorói telekcsere ügyre utalva Balsai István annak kapcsán, hogy távozott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. értékesítési jogi igazgatója, Dr. Császy Zsolt. - Ha úgy gondolja Bajnai Gordon miniszterelnök vagy Oszkó Péter pénzügyminiszter, hogy majd Császy Zsolt lesz a bűnbak - „akit egyébként szépen, zsebpénzzel együtt elbocsátanak" -, akkor nagyon tévednek - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Úgy tudjuk, a jogtanácsos a szerződése szerinti juttatásokat (prémiumokat, szabadságmegváltást, stb.) kapta meg, végkielégítést nem, hiszen közös megegyezéssel távozott. Információink szerint azért, mert az általa irányított részleg nem önállóan működik tovább, hanem egy másik szervezeti egységbe olvad. A sukorói ügyben az MNV munkatársai a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a vezérigazgató döntései szerint jártak el - hívja fel a figyelmünket névtelen forrásunk.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség április óta nyomoz. - Türelemmel várjuk a nyomozó főügyészségnek most már a gyanúsításra is kiterjedő megállapításait - mondta a politikus, de arról nem említett konkrétumokat, vannak-e információi az ügyészségi eljárásról. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.