Azonnali utalás lehet a következő lépés

A pénzforgalom gyorsításának érdekében az azonnali átutalás lehet középtávon a következő lépés – legalábbis ez áll lehetséges alternatívaként a jegybank honlapján megjelent tanulmányban. Egyelőre az elektronikus számlafizetésben van az európai átlagtól leginkább elmaradva Magyarország – írja a Világgazdaság mai cikkében, amelyben kitérnek arra is, hogy az azonnali átutalási rendszerekhez általában szorosan kapcsolódik a mobilfizetési lehetőség kifejlesztése is.

Mindez egyébként már nem elmélet, hanem gyakorlat: a világban ugyanis már számos azonnali átutalási rendszer üzemel, eltérő definíciókkal és technikai megoldásokkal. Január 1-jétől minden átutalás típusú tranzakciót a napközbeni rendszerben fognak elszámolni Magyarországon, az éjszakai elszámolási rendszerben így már csupán a beszedés típusú tranzakciók maradnak.

A tanulmány szerint mindeközben a készpénzmentes vásárlások arányában jelentős emelkedésre számít az MNB a közeljövőben, nem véletlenül, hiszen az évi 15 és 20 százalék közötti bővülést mind volumenben, mind értékben már hozza ez a terület. A készpénzmentesítés szempontjából még fontosabbnak tűnik, hogy az érintéses tranzakciók száma még ennél is nagyobb ütemben emelkedik.

A cikk szerint a fizetési kártyás forgalom további bővülését várja az MNB a bankközi jutalékok 2014-ben bevezetett felső korlátjától is, aminek hatására a kereskedők kártyaelfogadással kapcsolatos költségei csökkentek, mivel a bankközi jutalék általában beépül a kereskedők által a bankoknak fizetendő díjakba. Az MNB tanulmánya szerint ugyanakkor az elektronikus számlafizetéseknél mutatkozik a legnagyobb lemaradás az európai átlagtól.

A számlafizetéseknél a sárga és fehér csekkes fizetés dominál, amelynél egészen a közelmúltig csak készpénzben lehetett befizetni az összeget. A Magyar Posta legújabb fejlesztései nyomán az MNB reményei szerint már a közeljövőben jelentős és folyamatos növekedést fog mutatni a kártyás csekkbefizetések aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.