Azonnal kirúgatná a Yahoo sztármenedzserét az egyik részvényes

A Yahoo részvényese, a Starboard Value csütörtökön bejelentette: azt javasolja, hogy nevezzenek ki teljesen új igazgatótanácsot internetes szolgáltató élére, és azonnali hatállyal váljanak meg Marissa Mayertől, a Yahoo sztármenedzserétől.
A Starboard Value kockázatitőke-alapkezelő a részvényeknek alig két százalékával rendelkezik.

A cég az álláspontját részletező levelet elküldte a Yahoo valamennyi részvényesének, azzal érvelve, hogy a Yahoo üzleti politikája és eredményei katasztrofálisak, a csődhelyzet elkerülése végett okvetlenül és azonnal szükség van a menedzsment lecserélésére.

A levélben arról írnak, hogy "a Yahoo menedzsmentje és igazgatótanácsa sorozatosan kudarcot vallott (...) az eredmények határozottan negatívak". A Starboard "kölcsönösen kedvező" megoldást javasol.
A Yahoo elnök-vezérigazgatója, Marissa Mayer, aki tagja az igazgatótanácsnak is, közölte: nem hajlandó lemondani. Elemzők szerint nem világos, hogy valóban menedzsmentcsere várható vagy a részvényes mindössze nyomást gyakorol az óriásvállalat vezetésére.

Marissa Mayert 2012-ben nevezték ki a kaliforniai cég elnök-vezérigazgatójává, azóta az amerikai média egyik sztárja, ám a gazdasági eredmények egyelőre nem támasztják alá az őt körülvevő csodálat megalapozottságát. A Yahoo üzletmenetét nem sikerült rendbe tennie, és egyelőre azon dolgozik, hogy miként kerülje meg a kínai Alibaba csoportban meglévő részvényei után fizetendő nyereségadót.

A Yahoo korábban már bejelentette: azt tervezi, hogy munkatársainak 15 százalékát elbocsátja, és egyes üzletágait felszámolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.