Az utószezonból is profitált a szállodaipar

A kedvezőtlen időjárás sem tudta visszavetni az idegenforgalmat szeptemberben. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a szállodások a gyenge forint miatt tíz százalékkal többet kaszáltak, mint egy évvel ezelőtt.

Szeptemberben mind a külföldi- (0,7 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,0 százalék) emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldivendég-forgalom növekedése ismét meghaladta a külföldiét – jelentette a KSH. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,9 százalékkal nőtt. Az árbevétel növekedésében szerepet játszott a kiadott szobák átlagárának 5,3 százalékos emelkedése is. A szeptemberi forgalom alakulására a kedvezőtlen időjárás is hatással volt.

A külföldi vendégek 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, vendégforgalmi adataik mérsékelten emelkedtek. Számuk 1,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 0,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országokból érkezettek vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, Ausztriából, Egyesült Királyságból és Csehországból érkező vendégek forgalma csökkent (5,8; 10,5; 2,7 és 2,6 százalék), addig az orosz, az egyesült államokbeli és a lengyel vendégek által eltöltött éjszakák száma számottevően emelkedett (21; 14 és 11 százalék).

Szeptemberben a belföldi vendégek 799 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6 az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 3,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldivendég-forgalom a dunántúli turisztikai régiók kivételével az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 71 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 6,6 százalékkal emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57 százalékos volt, ami 1,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 76 százalékos, a gyógyszállodák szoba-kapacitáskihasználtsága szintén átlagon felüli, 71 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 9,9 százalékkal magasabb volt, mint 2012 azonos időszakában. Összesen 29 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 17 milliárd forint volt. A vendéglátásból 6,2 milliárd forint folyt be, 358 millióval több, mint az előző év szeptemberében. Persze ebben vastagon közrejátszott, hogy a forint/euró havi átlagárfolyama 300 forint volt, 16 forinttal gyengébb a 2012. szeptemberi értéknél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.