Az unió segítsége nem ingyen pénz - mondta finn vendégünk

A nemzetközi hitelcsomag hatása és a belföldi intézkedések jó kiindulási alapnak tekinthetők ahhoz, hogy Magyarország közeledjen az eurózóna-csatlakozáshoz, amihez azonban mindenképpen teljesíteni kell a kritériumokat - mondta Jyrki Katainen finn pénzügyminiszter Veres János pénzügyminiszterrel folytatott budapesti megbeszélése után.


"Az eurózóna ereje a tagállamainak erejétől függ, ezért a jelen helyzetben különösen fontos a kritériumok teljesítése" -  hangsúlyozta a finn miniszter. Hozzátette: a csatlakozással kapcsolatban időtervrõl nem esett  szó, ennek meghatározása Magyarország feladata.

Veres János azt mondta: ismertette az intézkedéseket és azt,  hogy ezek hogyan viszik közelebb Magyarországot az eurózónához. Mérlegelni kell a most kialakult helyzetet, és látni kell azt is, hogy az euróövezeten kívüli, de uniós tagállamok is támadhatók - jegyezte meg a magyar miniszter.

A finn pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy létezik egy, az uniós államok problémáinak kezelésére létrehozott 12 milliárd eurós alap az Európai Unió költségvetésében, amelynek mértékét szerinte, a későbbi kockázatok miatt, fel kellene emelni. Magyarország a nemzetközi hitelcsomag részeként ebbõl 6 milliárdot kapott.

Jyrki Katanien hangsúlyozta, hogy az unió segítsége azonban nem tekinthető ingyen pénznek.

Veres János Magyarország eurózóna-csatlakozásával kapcsolatban megjegyezte, hogy értékelni kell a jelen folyamatok költségeit és következményeit. Magyarországnak szuverén döntése, hogy mikor kíván a feltételek teljesítésével csatlakozni az eurózónához - jegyezte meg.

Jyrki Katanien közölte: Finnország az EU szintjén támogatja Magyarországot, hogy meginduljon a növekedés és újra sikeres pályára álljon a magyar gazdaság.

Veres János megjegyezte, hogy a globális válságban a megoldásnak is globálisnak kell lennie, ezért is volt jelentõsége a finn miniszter látogatásának.
A magyar pénzügyminiszter úgy vélte: a meghozott intézkedések legfontosabb célja, hogy tompítsák a reálgazdaságot érintő hatásokat. Fontos, hogy a termelőágazatok a foglalkoztatást biztosítani tudják, hogy tovább bővüljön az export, továbbá központi kérdés az is, hogy a belsõ keresletet élénkítsék.

Veres János hozzátette: egyetértettek abban, hogy ezen célok elérése érdekében az uniós forrásokat Magyarország átcsoportosítsa.

A magyar miniszter példaként elmondta, hogy Finnország a 90-es években 6 év alatt 10 százalékkal mérsékelte költségvetési hiányát, Magyarország 3 év alatt 7 százalékkal fogja.

A finn pénzügyminiszter magyarországi látogatása során találkozott Simor András jegybankelnökkel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.