Az unió nemet mondott a magyar elképzelésre

Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság a cukor fordított adóztatásának ügyében, így jövőre nem vezethető be a rendszer. A kormány tiszteletben tartja az Európai Bizottság véleményét, azonban a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy a fordított adózást a lehető legrövidebb időn belül bevezesse a cukor nagykereskedelemre – reagált az NGM.

Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság a cukor fordított adóztatásának ügyében, így jövőre nem vezethető be a rendszer - írta hétfőn a Napi Gazdaság.

A kormány novemberben kérelmezte a fordított áfafizetés bevezetésének engedélyezését a szektorban, arra hivatkozva, hogy a cukorkereskedelemben jelentős mértékű az áfacsalásra épített fiktív ügyletek aránya. A statisztikák alapján a termelést bőven meghaladja a fiktív export. 

Azt egyelőre nem tudni, milyen hivatkozással utasította el Brüsszel a magyar kérelmet. Legutóbb márciusban hozott hasonló döntést a testület, akkor a disznóhúst és a takarmánynövényeket érintő kérelem bukott el. Az akkori indoklás szerint azért nem kapta meg a szabályozás a zöld jelzést, mert a fordított áfafizetést csak nagyon indokolt esetben lehet engedélyezni, nagyon speciális és szűkre szabott területen, s csak akkor, ha nincs más lehetőség sem a törvénykezésben, sem az ellenőrzésben. 

Nem ez volt az egyetlen ilyen elutasítás. Németország, Franciaország és Ausztria tavaly decemberben kapott elutasító határozatot a gáz- és energiaértékesítésben kért fordított adóztatásra, Franciaország pedig a telekommunikációs szolgáltatásban sem kapott erre lehetőséget.

Közben kiderült, hogy az Európai Bizottság formai okból utasította el a kérelmét, hogy engedélyezzék a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását - derült ki a brüsszeli testület közleményéből.

A magyar kérelem esetében nem teljesült az egyik alapvető feltétele annak, hogy az Európai Bizottság különleges eljárásban, úgynevezett "gyors reagálású mechanizmus" (QRM) keretében vizsgálja az ügyet. A QRM elindításának fő feltétele a vélelmezett csalás kiterjedtsége mellett, hogy egy tagországban hirtelen, váratlanul bukkanjanak csalásra.

Magyarország esetében ez a feltétel nem teljesül, a csalások ugyanis évek óta tartanak a cukorszektorban - írta az MTI-nek küldött közleményében az Európai Bizottság.

A nemzetgazdasági tárca viszont azt tette közzé - reagálva az eseményekre –, hogy az Európai Bizottság még csak a sürgősség kérdésében döntött, és nem a fordított adózás kiterjesztéséről. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nem vezethet be haladéktalanul fordított adózást a cukorágazatban, meg kell várnia a benyújtott kérelem normál elbírálását.

Az Európai Unió Tanácsa az áfacsalások elleni hatékony küzdelem érdekében idén nyáron teremtett lehetőséget a tagállamok részére, hogy úgynevezett gyorsreagálási mechanizmus keretében is kérhető legyen a fordított adózás bevezetése azokban a szektorokban, ahol súlyos áfacsalások hirtelen jelennek meg. Magyarország volt az első sürgősséget kérő tagállam – fogalmaz az NGM.

A kormány tiszteletben tartja az Európai Bizottság véleményét, azonban a továbbiakban is megtesz mindent annak érdekében, hogy a fordított adózást a lehető legrövidebb időn belül bevezesse a cukor nagykereskedelemre. Ennek érdekében folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel, és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be, egyúttal bízik abban, hogy az Európai Bizottság partner lesz az egész Európai Unióban jelen lévő áfacsalások elleni küzdelemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.