Az új kormány felállásával egyidőben lemond az MFB vezére

Az új kormány felállása után azonnal felajánlja lemondását az MFB vezérigazgatója. Erős János szerint ez bizalmi poszt. A bank elmúlt nyolc évét eredményesnek tartja - jelentette ki sajtótájékoztatón

A Magyar Fejlesztési Bank vezetése bizalmi állás, a mindenkori kormányhoz fűződő bizalmi állás, ezért az új kabinet  megalakulása után azonnal felajánlom a lemondásomat, ezzel is segítve a zökkenőmentes átállást - mondta mai sajtótájékoztatóján Erős János, az MFB vezérigazgatója. Hogy ez valóban így legyen ezzel kapcsolatosan az átadás-atvételi bizottság megalakításával már meg megbíztam a kollégáimat.

Az elmúlt évet értékelve a bank vezetője hangsúlyozta, hogy míg a kereskedelmi bankok nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hiteleinek az állománya 7,4 százalékkal csökkent, addig az MFB esetében az a mutató 17 százalékkal emelkedett. Az MFB jövedelmezősége évek óta stabil, így 2009-ben 2,5 milliárd forint adózás előtti eredményt produkált, amely a gazdasági válság negatív hatásai ellenére meghaladta a várakozásokat.

Az MFB jelentősen növelte hitelportfólióját. A folyósított kölcsönök összessége meghaladta a 195 milliárd forintot. A hitelek állománya a 2008. évi 710 milliárd forintról 2009 év végére 823 milliárd forintra duzzadt. A PSZÁF kérésére áttekintették a portfóliót, amely után 370 millió forinttal emelték a céltartalékot. (Ma egyébként a felügyelőbizottság és az igazgatóság is elfogadta a a negyedéves auditált eredményt is - tette hozzá.)

Erős János hangsúlyozta: a válság idején is tudtak forráshoz jutni, s soha nem volt instabil a bank helyzete. Kifejtette az IMF hitelből összesen 560 millió eurót használtak fel.

Az elmúlt nyolc évet értékelve kiemelte, hogy a fejlesztési banki faladataiból adódóan ugyan mérsékelten profitorientált, mégis összesen 29 milliárd osztalékot fizettek be a költségvetés számára. A pénzintézet hitelprogramok keretében vállalkozói projektekre összesen 371 milliárd forintot, önkormányzati beruházásokra 152 milliárd forintot folyósított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.