Az új adórend csak 700 ezer családon segít

Januártól életbe lépett - a nemzetgazdasági tárca közlemény szerint - arányos, a családokat kiemelten támogató személyi jövedelemadózás rendszere a munkavállalók ötödénél eredményezett januárban megtakarítást a családi kedvezmény igénybevétele révén.

Az adóhatóság friss kimutatása szerint 2011. január hónapban már közel 700 ezer magánszemély vette igénybe a családi kedvezményt, és az állam mintegy 12 milliárd forintot hagyott a családoknál.

Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatók által benyújtott január havi bevallásokban a közel 3,7 millió munkavállaló közül, minden ötödik ember már az első havi fizetésénél érvényesítette a családi kedvezményt. A kedvezményt igénybevevő gyermekes munkavállalóknak összességében 74 milliárd forint jövedelem után nem kellett adózniuk.

Háztartásokra vetítve ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelők jövedelméből családonként több mint 100 ezer forint kereset maradt érintetlen, azaz a családi kedvezmény hatására átlagosan mintegy 16 ezer forinttal nőtt a családok jövedelme.

Az eddigi tapasztalatok alapján várható, hogy év közben az igénybevevők száma még emelkedni fog. Az előzetes számítások szerint év végéig mintegy 150 milliárd forinttal marad több a családoknál, és akár 900 ezer munkát vállaló, gyermeket nevelő család fogja élveznjaaz új adózás előnyeit - állapítja meg a szaktárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.