Az szja és a tranzakciós adó bevételei vitára adtak okot

Az szja-ból és az új tranzakciós illetékből származó bevételek mértékéről folyik a vita a számvevőszék és az NGM között – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Teljesen normális, hogy már nyár elején tárgyalja a parlament a költségvetés sarokszámait, hiszen azok alapján újabb törvényeknek kell születniük, számításokat kell végezni – jelentette ki a Kossuth rádióban Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Az ellenőrző szerv a tervezet vizsgálatakor a személyi jövedelemadóból és a tranzakciós illetékből származó bevétel teljesülését találta kockázatosnak, ugyanakkor elégedett a költségvetési tartalékok mértékével. Domokos László hangsúlyozta: ha teljesülnek a 2013-as tervek, akkor az elvezethet a 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez.

Az ÁSZ pénteken azt közölte, jövőre tartható a 2,2 százalékos hiánycél a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban a hazai termék (GDP) tervezett 1,6 százalékos bruttó növekedése mellett, miközben felhívta a figyelmet a büdzsé bevételi kockázataira is. Az ÁSZ szerint egyes adóbevételi tervek megalapozatlanok. A Nemzetgazdasági Minisztérium még aznap visszautasította a számvevőszék kritikai észrevételeit a jövő évi költségvetési tervezés megalapozottságáról, amelyeket a tárca szerint az ÁSZ nem kellően körültekintő munkája eredményezett. 

Az ÁSZ viszontválaszában hangsúlyozza: a költségvetési törvény véleményezése kapcsán minden rendelkezésre álló megalapozó számítást, háttéranyagot figyelembe vettek. Ennek alapján a költségvetési kiadások 93 százalékát, az adóbevételek 70 százalékát megalapozottnak, illetve részben megalapozottnak minősítették a számvevőszék szakemberei. A fennmaradó előirányzatok esetében azonban az alátámasztottság hiányából adódó kockázat objektíven akkor is fennáll, ha a szükséges számítások és jogszabályok hiánya nem a kormányzat hibájából ered, hanem abból, hogy azok a törvényjavaslat benyújtásának időpontjában nem állhattak reálisan rendelkezésre – írta közleményében az Állami Számvevőszék.

Domokos László a 180 percben ennek kapcsán azt mondta, a tervek kiadási oldalán szereplő adatok mintegy 7-8 százaléka igazán nagy kockázatú. Ebbe a körbe tartozik például az eszközkezelő lakásfelvásárlási alapja, amelynél még kérdéses, hogy mit mennyiért fog megvenni. A bevételi oldal kapcsán pedig a vita arról folyik, ki milyen mértékű bevétel tart reálisnak a személyi jövedelemadóból, valamint az új törvényi alapon megjelenő pénzügyi tranzakciós illetékből, amelynek részletei a közelmúltban is változtak, és a hozzá kapcsolódó háttérszámítások még nem kellő mértékűek.

A vita kapcsán Domokos László hozzátette, a büdzsének bizonyíthatónak és teljesíthetőnek kell lennie. A 2013-as költségvetés esetében ehhez két elem szükséges: ismerni kell a 2012-es adatokat, amelyek most, év derekán részben a jövő számai; másrészt parlamenti döntésekkel alá kell támasztani a terveket. Utóbbihoz az országgyűlés szeptemberig még dönthet adóbevételekről. „Így, én azt gondolom, félreértésről van szó, a kapkodásnak egy idegesebb megjelenése ez. Úgy gondolom egyébként, nincs miért idegeskedni és kapkodni, a múlt évinél technikailag nem rosszabb ez a törvénytervezet” – mondta Domokos László a 180 percben. 

Az ÁSZ vezetője azt is hangsúlyozta, a kiszámíthatatlan külső környezet miatt a kormányzat 2013-ra az idei tartalékösszeg másfélszeresét, 300 milliárd forintot tervezett be a költségvetésbe, és a büdzsébe nem kalkulálta be a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval tervezett megállapodás várható pozitív hatásait. (forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.