Az S&P is leminősítette Spanyolországot

Egyszerre két fokozattal a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjére rontotta Spanyolország államadóssági besorolását a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő. A nyár elején a Moody's már tett hasonló lépést. Az S&P nem látja, miként lesz képes a spanyol kormány úrrá lenni a gazdasági bajokon.

Egyszerre kétfokozatú leminősítéssel a befektetési kategória alsó szélére rontotta Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Standard & Poor's (S&P), a spanyol gazdaság egyre súlyosabb állapotára hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint Spanyolország az idei és a jövő évet egyaránt recesszióban tölti.

Az S&P az európai és amerikai piaci zárások után, csütörtökre virradó éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB plusz"-ról a "BBB" fokozat kihagyásával "BBB mínusz"-ra minősítette vissza a hosszú lejáratú szuverén spanyol adósságállomány kockázati osztályzatát. A rontott besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha az S&P innen tovább rontaná a spanyol osztályzatot, azzal Spanyolország államadós-besorolása a befektetésre már nem ajánlott "BB" sávba kerülne át. Ebben az esetben Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's már a nyár elején agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal ugyancsak a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére, az addigi elsőrendű "A3"-ról a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával "Baa3"-ra – vagyis a Standard & Poor's által most megállapított "BBB mínusz" osztályzatnak megfelelő szintre – minősítette vissza Spanyolország kormánykötvény-kötelezettségeinek besorolását. Az új spanyol osztályzatát szintén további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Az S&P a mostani leminősítés indoklásában a lépéshez vezető okok között kiemelte a spanyol gazdaság "súlyos és mélyülő" recesszióját, amely a ház szerint egyre kiterjedtebb társadalmi elégedetlenséget okozhat, és tovább élezheti a feszültséget a központi kormány és a regionális kormányzatok között.

Az S&P közölte: saját előrejelzése szerint a spanyol hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 1,8 százalékkal, jövőre további 1,4 százalékkal visszaesik, vagyis Spanyolország várhatóan az idei és a jövő év egészét is mély recesszióban tölti.

A cég ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a spanyol kormány 2013-ra szóló költségvetése "eltúlzott mértékben derűlátó" reálgazdasági teljesítmény-előrejelzésekre épül, a költségvetésben ugyanis 0,5 százalékos jövő évi GDP-visszaesés szerepel.

Az S&P szerint az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok eléréséhez további költségvetési konszolidációs lépésekre lenne szükség, ezek azonban még tovább mélyíthetik a recessziót.

A hitelminősítő szerint a spanyol gazdaság teljesítménye szempontjából a hitelköltségeknél is nagyobb probléma a hitelellátás szűkössége. Az S&P kimutatta, hogy a pénzügyi szektoron kívüli hazai vállalkozásoknak folyósított hitelek értéke 2008 vége és 2012 augusztusa között 161 milliárd euróval csökkent; ez az éves spanyol GDP-értéknek hozzávetőleg a 15 százaléka.

Jóllehet ebben ugyanúgy része lehet a hitelkereslet gyengeségének, mint a szűkös kínálatnak, a jelenség azonban mindenképpen gyengíti a reálgazdasági teljesítményt. Ráadásul nincs is jele a folyamat visszafordulásának, mivel a bankok egyre szűkítik kinnlevőség-portfólióikat, hogy megfelelhessenek a szigorú tőkekövetelményeknek – áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint gyengül a spanyol intézményrendszer kapacitása a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság támasztotta súlyos kihívások kezelésére, és az S&P besorolásai kritériumai alapján ez indokolta a spanyol államadós-osztályzat egyszerre kétfokozatú rontását.

Más nagy londoni elemzőházak véleménye szerint arra sincs garancia, hogy Spanyolország hosszú távon egyáltalán az euróövezet tagja marad.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minap összeállított elemzésükben úgy vélekedtek, hogy a két legnagyobb déli eurógazdaságnak, Spanyolországnak és Olaszországnak – ha helyre akarják állítani versenyképességüket, és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként – még évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció. A ház szerint emiatt változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon ez a két ország otthagyja az eurót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.