Az S&P-nek sem tetszik, amit lát

A Standard & Poor's hitelminősítő szoros figyelemmel követi az amerikai költségvetés körül zajló politikai vitákat, de egyelőre nem tervezi az adósbesorolás rontását. Inkább ad egy-két hét türelmi időt.

Az amerikai költségvetéssel és az államadósság-limit emelésével kapcsolatos jelenlegi patthelyzet "a bizonytalanság légkörét" teremti meg az amerikai gazdaságban, és hatással lehet az üzleti bizalomra, a beruházásokra és a munkahelyteremtésre, ám ha ez a bizonytalan helyzet nem húzódik el túl sokáig, akkor várhatóan nem módosul az Egyesült Államok szuverén adósosztályzata - közölte keddi londoni értékelésében a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő szakelemzői szerint éppen a jelenlegi helyzethez vezető politikai hazardírozás a fő oka annak, hogy a cég listáján az Egyesült Államok már nem a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolással szerepel.

Az S&P 2011-ben vonta meg az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

A Standard & Poor's annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.