Az OTP ukrán bankjában 50 millió dollárral tőket emelt

Az OTP Bank Rt. ukrán leányvállalata hét éves lejáratra 50 millió dolláros alárendelt kölcsöntőkét kapott az anyabanktól - tették közzé az ukrán bank honlapján.

 

A közlemény szerint a tőkejuttatás a bank feltőkésítésére megszabott 2009-es tervnek megfelelően történt az OTP Bank és az  ukrán jegybank közötti megállapodásnak megfelelően.

A közlemény szerint a tőkejuttatás tovább erősíti majd a bank  pénzügyi biztonságát, és erősíti annak a garanciáját, hogy az OTP  Bank ukrán leánybankja teljesíteni tudja az ügyfelekkel szembeni  kötelezettségeit. A bank áprilisi éves közgyűlésén a részvényesek várhatóan jóváhagyják a bank alaptőkéjének további 800 millió  hrivnyával (mintegy 100 millió dollár) való megemelését. Egyben az  OTP Bank megerősíti készségét, hogy szükség esetén további  tőkejuttatással erősítse ukrán leánybankját.

Korábbi közlés szerint a bank alapító tőkéje január elsején 169 millió dollárnak felelt meg.  A londoni Európai Újjáépítési és  Fejlesztési Bank (EBRD) február közepén készségét nyilvánította 500 millió euró (630 millió dollár) befektetésére a vele együttműködő  ukrajnai bankokba, köztük az OTP ottani érdekeltségébe, de erről  további részletek még nem ismeretesek.

Dmitrij Zinkov vezérigazgató az 50 millió dolláros tőkeemeléssel  kapcsolatban kijelentette: az OTP Bank magas szintű tőkeellátottsága  lehetővé teszi, hogy hitelintézetünk képes átvészelni "bármilyen  európai vagy az országon belüli piaci kataklizmát". Az a tény, hogy  a bank részvényesei folytatják az aktív tőkebefektetést, ismételten  igazolja az anyabank és a leánybank közötti kapcsolat stabilitását  és reményteljességét - hangsúlyozta.

Az ukrán jegybanknál bejegyzett adatok szerint 2009. február  1-jén az OTP ukrán leánybankja mérlegfőösszege alapján a hetedik  legnagyobb ukrán bank volt, mintegy 270 ezer ügyféllel rendelkezett.  A bank fiókhálózata lefedi Ukrajna teljes területét: 24 fiókkal, 180  részleggel és 22 képviselettel rendelkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.