Az OTP húzta le az indexet

Komoly zuhanást tapasztalhattak tegnap délután a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában a befektetők. A visszaesést az OTP Bank részvényei indították el, amikor a papírok ára átlépett egy támaszpontnak tekinthető határt 3250 pont környékén. Ez további eladásokat generált.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 292,78 pontos, 1,98 százalékos csökkenéssel, 14 475,74 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 28,1 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Nagy Péter, az UniCredit Bank Hungary Zrt. üzletkötője elmondta: megélénkült a forgalom a Budapesti Értéktőzsdén, és külföldi eladók jelentek meg a piacon. Az OTP produkálta a legjelentősebb forgalmat, és a legnagyobb, csaknem 5,5 százalékos esést is, míg a többi vezető papír közül a Mol és a Magyar Telekom tartotta magát - tette hozzá.  A BUX a nyitás után együtt mozgott a közép-kelet-európai régióval, de már a délelőtt folyamán elindult egy éles "letörés", így a magyar piac alulteljesítő volt a többi európai börzéhez képest.

Az BUX fél kettő után kezdett esni, az index a napi 14770 pont fölötti csúcsáról egészen 14310 pont közelébe süllyedt. A visszaesést az OTP Bank részvényei indították el. A hitelintézet részvényeinek ára átlépett egy – támaszpontnak tekinthető – határt 3250 pont környékén és ez további eladásokat indított be. Ezzel "elpattant egy húr", s ez az eladói nyomás a többi vállalat papírjaira is átterjedt.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője szerint a BUX napon belüli zuhanása akár további esést is valószínűsíthet, ha pesszimista marad a nemzetközi hangulat. A forint a tartózkodóvá, óvatossá vált nemzetközi befektetői hangulat hatására gyengült csütörtökön, és ez a BÉT teljesítményén is megmutatkozott - fűzte  hozzá.

A Mol 30 forinttal, 0,27 százalékkal 11 170 forintra erősödött, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 185 forinttal, 5,47 százalékkal 3 194  forintra csökkent, forgalmuk 22,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,89 százalékkal 568 forintra nőtt, forgalma 790,2 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 450 forinttal, 1,34 százalékkal 33 100 forintra esett 1,3 milliárd forintos forgalomban. Szektortársa, az Egis 381,4 millió forintos forgalom mellett 875 forinttal, 4,74 százalékkal 17 600 forintra gyengült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.