Az OTP bízik Matolcsy programjában

Már egyszázalékos növekedést vár az idén az OTP Bank, bízva a jegybanki hitelprogram sikerében is. Wolf László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese szerint érdemes lesz a cégeknek készülni a programra, mert az olcsó forrás iránt nagy lesz az érdeklődés.

Egy hónapja, tavalyi gyorsjelentésének közzétételekor még stagnálást várt, most viszont már egyszázalékos növekedést jósol a magyar gazdaságban az OTP Bank, igaz, leginkább egyszeri okok következményeként. Wolf László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese szerint átlagos mezőgazdasági évvel (a tavalyinál tehát jobb teljesítménnyel) számolva is a hozzáadott érték jelentős növekedését hozhatja az autóipari beruházások beindulása.

A pénzintézet vállalati konferenciáján ismertetett prognózis szerint az infláció 2,3 százalékos lehet, az államadósság tovább csökkenve a GDP 78,4 százalékát teszi majd ki, vagyis, ha lesz is némi kiengedés a választások előtt, az államháztartás hiánya a nemzeti össztermék 3 százaléka alatt marad.

A bank vélhetően az engedékenyebb jövedelmi politika következményeként is a fogyasztás félszázalékos bővülésére is számít, miközben az export 4,3 százalékos növekedését jósolja. Ugyanakkor úgy látják, hogy a beruházások volumene továbbra sem emelkedik, sőt 4,3 százalékkal csökken, emiatt várhatóan a hitelek iránti kereslet sem élénkül. Annak ellenére sem, hogy a csökkenő kamatkörnyezet is megmarad.

Wolf László hangsúlyozta: a magánszektor hitelállománya folyamatosan mérséklődött az elmúlt két évben, és ebben hozhat változást a Matolcsy György vezette jegybank új, Növekedési Hitel Programja. Közölte: a pontos feltételek kialakítása május elejére várható, de az már látható, hogy az olcsó hitelek iránt "ezen a gyenge piacon is" jelentős lesz az érdeklődés.

A vezérigazgató-helyettes azt nem árulta el, mennyire lehetnek ezek a kölcsönök olcsók, mondván a tárgyalások még tartanak a jegybankkal (amely saját céljaként a kétszázalékos kamatot jelölte meg, miközben az MNB nulla százalékon adná a pénzt a jegybanknak). Azt azonban kérdésre válaszolva elmondta: sikerült olyan megoldást találni, amelynek segítségével a hitelprogramot az uniós jogrendszerbe illeszthetik, vagyis a támogatás miatt kifogás elvben nem érkezhet az EU-tól. Közölte viszont, hogy viszonylag kevés idő lesz majd a hitelek elbírálására és lehívására (a bejelentés szerint a júniusban induló program augusztus végéig tart). Ezért azt javasolta a vállalati vezetőknek, hogy ha beruházási hitelt szeretnének felvenni, akkor próbálják azt már most minél jobban előkészíteni, hogy élni tudjanak a lehetőséggel.

A konferencián az OTP Bank bejelentette: kereskedelmi faktoring szolgáltatást indít, amely segíthet a vállalatok hitelképességének javításában. A pénzintézet középtávon az első három között szeretne lenni a faktoring piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.