Az öt pont, amely kiverte a biztosítékot

Nem Kijev zárta el a gázcsapokat; Ukrajna január elseje óta nem vételezett illegálisan gázt a tranzitvezetékből - a többi között ezek a mondatok olvashatóak abban a kézzel írt szövegben, amit az ukránok biggyesztettek a gázvitát lezáró megállapodáshoz.

Az hogy Ukrajna szokatlanul simán belement, hogy a hétvégi gáz-tranzit ellenőrzési megállapodást hétfőn még egyszer írják alá, jelez valamit abból: Kijevnek némi bűntudata lehetett az utólag, az oroszok tudta nélkül a megállapodáshoz (jegyzőkönyvhöz) biggyesztett, kézírásos öt ponttal kapcsolatban.

Az ötpontos ukrán záradék, amely kiverte a biztosítékot az oroszoknál, nemcsak a pénzről szól, bár a Julia Timosenko ukrán miniszterelnök által egyoldalúan nagyvonalúan eltörölt, több, mint hatszáz millió dolláros ukrán gáztartozás (a 3. pont) zsebbe vágó kérdés az alacsony szénhidrogén-energiahordozó árak miatt nagy bevételektől eleső Moszkvának.


Íme a Timosenko-féle, deklaráció jellegű öt pont.
1. Ukrajna megbízható gáz tranzit partner volt és marad. Nem Kijev zárta el a gázcsapokat az Európába menő tranzit-szállítmányoknál.

Julia Timosenko ukrán miniszterelnök
Julia Timosenko ukrán miniszterelnök


2. A 2009 január elsejével kezdődött időszakban Ukrajna nem vételezett illegálisan gázt a tranzitvezetékekből.


3. Ukrajna teljes mértékben kiegyenlítette Oroszországgal szembeni (bilaterális), gázszállításokból adódó tartozását.


4. Kijev volt az, amely kezdeményezte az európai gáztranzit-megfigyelőcsoport felállítását.


5. A 2009-es gáz tranzit egyezményről szóló tárgyalásokon Ukrajna felelősségteljes pozíciót képviselt. Kijev kész rá, hogy a 2008 januárjában kötött orosz-ukrán kétoldalú gáztranzit-memorandum alapján akár hosszú távú, stratégiai gáztranzit megállapodást kössön Moszkvával.


Noha nem volt része az öt pontnak, de a Gazpromot, Moszkvát az is bőszítette, hogy Ukrajna napi 21 millió köbméter „technikai” gázt követelt az oroszoktól – ingyen. A 2010-ig érvényes orosz-ukrán gáztranzit-egyezmény szerint a technikai gázt Ukrajnának kell biztosítania saját forrásból, vagy pedig a gázszállítmányok tulajdonosaitól való megvásárlásból. Kuprijanov, a Gazprom szóvivője destruktívnak minősítette ennek kapcsán az ukrán álláspontot, összhangban azzal az államelnöki kinyilatkoztatással, hogy Ukrajna többé nem megbízható az oroszok szemében.


A vérig sértett oroszok hosszú listát hoztak nyilvánosságra, bizonyítván, hogy 1994 és 2008 között Moszkva 47 milliárd dollárral támogatta Ukrajnát, a mesterségesen alacsonyan tartott „baráti” gázárral. Moszkva még néhány nappal ezelőtt is hajlandó lett volna a nyugat-európai árnak alig több, mint a feléért, ezer köbméterenként 250 dollárért szállítani gázt Kijevnek. Ám a baráti alapú gázárképzésnek az idei januári tranzitbotrány bizonnyal véget vetett. Ukrajnának nincs más választása, mint előbb-utóbb kifizetni az oroszok által európai piaci árnak tartott, ezer köbméterenkénti 450 dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.