Az összes kártyát bepakolják egy mobilba

Jövőre jön a bankkártyaként használható mobiltelefon, a MobilTárca. Ma elkezdődött a teszt: hat hónapon át mintegy kétezren próbálhatják ki, milyen ha otthon hagyhatják a briftasnit, és csak egyetlen telefont visznek magukkal.

Az összes bankkártyát, a hűségpontos kártyákat, a bérletet, a céges beléptetőket is tartalmazhatja a nem is annyira távoli jövőben a mobiltelefon. A MobilTárca az érintés nélküli technológiát, az NFC-t és az okostelefonos applikációkat ötvözi. Egy speciális SIM kártya teszi lehetővé a bankkártyaadatok telefonra töltését, így a mobil valódi PayPass kártyaként működik (a plasztiklap szót el is lehet felejteni). Vásárláskor így a mobilt kell a terminálhoz érinteni, ám az okostelefonon visszajelzés is érkezik a tranzakcióról, lekérhető a számlaegyenleg is.

A MobilTárca hazai fejlesztés, a három hazai mobilszolgáltató – Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország – önállóan, külön-külön, de hasonló funkciókkal ellátott applikációkat dolgozott ki, ezekkel lehet használni a mobilt vásárlásra, vagy pontgyűjtésre. Az OTP Bank bocsátja ki a speciális, tulajdonképpen virtuális bankkártyát, persze a Mastercard biztosítja az alapot, és a programhoz csatlakozott a SuperShop hűségprogram is – egyelőre. A szereplők várják mások csatlakozását is, hiszen a felhasználóknak akkor jó az egész, ha tényleg minden kártyát rá lehet tölteni a telefonra.

A program piaci bevezetését jövőre tervezik, ma egy országos, hat hónapon át tartó teszt kezdődött el: az előzetesen jelentkezőkből kiválasztott kétezer tesztelő kap nfc-képes okostelefont (ingyen vagy kedvezménnyel), díjmentes Mastercard Mobil PayPass kártyát az OTP-től, és persze csatlakozhat a SuperShophoz is. A virtuális hűségkáryta azonban egyelőre csak a Spar és az OBI üzleteiben lesz használható. A cél azonban a teszt, a felhasználói tapasztalatok gyűjtése, aminek alapján továbbfejleszthető a rendszer a piaci bevezetésig.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.