Az őrzővédőkön spórolna az állam

A szolgáltatási szerződéseik újratárgyalására, akár új közbeszerzési eljárás indítására kéri, vagy inkább utasítja a költségvetési pénzből gazdálkodó szerveket a Pénzügyminisztérium ma megjelent tervezési körirata. Az őrzésvédelemmel és informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozások pórul járhatnak.

Az állami spórolás vesztesei lehetnek jövőre az őrzésvédelemmel foglalkozó cégek, valamint az informatikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások. A ma közzétett költségvetési tervezési körirat – ami a tervezés során figyelembe veendő szempontokat rögzíti – abban nem hoz újdonságot a korábbi évekhez képest, hogy a hatékonyság javítására szólítja fel a közpénzből finanszírozott szerveket, intézményeket, ám ezúttal nevesítik is azokat a szolgáltatásokat, ahol a köriratot jegyző Pénzügyminisztérium szerint kiemelten kell vizsgálni a szerződéseket. A pénzügyi tárca arra ösztökéli a szerveket, hogy a kedvezőbb feltételek elérése céljából tárgyalják újra ezeket a szerződéseket, illetve indítsanak új közbeszerzési eljárásokat.

Az általunk kiválasztott tárcák honlapjainak tanúsága szerint informatikai szolgáltatásokra pár milliótól akár százmilliós tételig szerződnek cégekkel. Az őrzésvédelemre viszont sehol nem találtunk élő szerződést – ami nem jelenti azt, hogy nem is vesznek részt az objektumok őrzésében külsős cégek. A legismertebb vállalkozások a referenciáik között felsorolnak több minisztériumot, illetve hatóságot. Az In-Kal Security Kft. megemlíti a földművelésügyi, a szociális és munkaügyi, valamint az egészségügyi tárcát. Az Escort Kft. pedig – honlapja szerint – megbízói között tudja az APEH-et, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és a Magyar Államkincstárat.

A PM eltökéltnek tűnik továbbá, hogy a különböző nemzetközi szervezeteknek fizetett tagdíjakból is lecsíp annyit, amennyit csak lehet. A körirat szerint teljes körűen felül kell vizsgálni a tagságokat, és radikálisan csökkenteni kell a befizetéseket – a tagság megszűntetésével, vagy akár felfüggesztésével. A feladat végrehajtása során a Külügyminisztériummal kell együttműködnie a tárcáknak: a külügy idei költségvetésében egyébként 1,904 milliárd forintot szánnak a nemzetközi tagdíjak és kötelező erejű hozzájárulások kifizetésére.

A Pénzügyminisztériumnak a közpénzek felhasználását bemutató elektronikus tájékoztatási rendszerében ugyan nem találunk őrzésvédelemről szóló szerződést, mást azonban igen. A tárca még ebben a hónapban közbeszerzési eljárást tervez kiírni jogi tanácsadásra és a képviselet ellátására, mégpedig a hosszú távú áramvásárlási szerződések felmondása miatt indult perrel összefüggésben. A felperes E.D.F. International S.A. ugyanis nemzetközi választott bírósági eljárást indított a Magyar Köztársaság ellen. A nyílt eljárás teljesítési időpontjának 2013 augusztusát jelöli meg a tárca – vagyis elhúzódó perrel számolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.