Az oroszok keze már a gázcsapon van

Oroszország leállítja januári olajkivitelét azon az egyetlen ukrán kikötőn keresztül, amelyen át még szállít, miközben attól tart, hogy Ukrajnának gondjai lesznek a decemberben kapott orosz földgáz ellenértékének előteremtésével. Mindez előjele lehet annak, hogy megismétlődik az idei év elejei eset, amikor ideiglenesen megszűnt az Európába irányuló orosz gázszállítás.

A Transneft orosz olajvezeték-üzemeltető arról értesítette az érintett orosz olajvállalatokat, hogy töröljék teljes januári olajexportjukat a Fekete-tenger partján fekvő Juzsnij ukrán kikötőből - közölték kereskedők pénteken. Hozzátették: a tervezett mintegy 0,5 millió tonna nyersolaj januári exportját más irányba "tereli" a Transneft. Az orosz üzemeltető nem indokolta a bejelentést.

Az egyik kereskedő úgy tudja: a Transneft hétfőn ismerteti, hogy az orosz cégek milyen irányba szállíthatják majd azt a nyersolajat, amelyet Juzsnij kikötőjén keresztül akartak exportálni. Az intézkedés olyan olajvállalatokat érint, mint a Rosneft, a TNK-BP és a Tatneft. Egy tételt már eladtak a Morgan Stanleynek január 8. és 12. közötti szállítással, egy másik kikötőbe történő átirányítás komoly logisztikai gondot okozhat.

A Juzsnij az utolsó ukrán kikötő, amelyen keresztül Oroszország nyersolajat szállít Nyugatra, az idén már leállt az orosz kivitel Odesszából. Tavaly ebből a két kikötőből több mint 15 millió tonna orosz olajat továbbítottak, ami egy jelentős olajfinomító éves működését fedezi. Oroszország olajkivitele Ukrajnán keresztül ugyan lényegesen kisebb, mint a földgáz (amelynek az Európába irányuló export 80 százaléka ezen az államon megy keresztül), ám a mediterrán piacok számára így is nagyon fontos.

Mindez előjele lehet annak, hogy megismétlődik az idei év elejei eset, amikor ideiglenesen megszűnt az Európába irányuló orosz gázszállítás.Ukrajna az idén eddig időben egyenlítette ki orosz gázszámláját, de a decemberi szállítások utáni összeg, amit január 11-ig kell rendeznie, a nagy hideg miatt várhatóan eléri az egymilliárd dollárt a novemberi 770 millió dollár után. A hidegre fordult időjárás miatt várható volt a nagyobb kereslet, de a Gazprom pénteken azt közölte, hogy Ukrajna csökkentette gázvásárlását az elmúlt napokban.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője az orosz állami televízióban "nagyon aggasztónak" mondta a decemberi szállítások ukrán ellentételezésének esélyét pénteken. Hozzátette: "december közepén csökkenő gázimport-trend alakult ki, ami megerősíti, hogy Ukrajnának komoly gondjai vannak a gázszámla kifizetésével." Elemzők korábban azt mondták, hogy Oroszország nem lép fel keményen Kijevvel szemben a januári ukrán elnökválasztások előtt, abban a reményben, hogy oroszbarát elnököt választanak az ukránok.

Európa, amely gázszükségletének 25 százalékát kapja Oroszországtól, földgáz nélkül maradt 2006 januárjában, illetve 2009 elején a Moszkva és Kijev közötti gázár-háború miatt. A másik fontos tranzitország, Fehéroroszország 2007 januárjában leállította az orosz nyersolaj továbbítását Európába, ugyancsak árvita miatt, ami rontotta az Oroszországról, a világ vezető kőolaj- és földgáztermelőjéről alkotott képet.

Gázvezeték Kijevtõl északra.
Gázvezeték Kijevtõl északra. Munkáhiz láthatnak a külföldi megfigyelők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.