Az Orco-vezér fejét követelik a tulajdonosok

Menesztené a csődhelyzeten úrrá lenni képtelen vezérigazgatót az Orco tulajdonosainak egy csoportja. Az ingatlanfejlesztő itthon presztízs-beruházásokat hozott tető alá, de pénzügyi nehézségei a válság óta nem ismeretlenek.

Új nagytulajdonos tűnt fel az Orco-ban, a részvények több mint 7 százalékát birtokló Millenius Investment egyes hírek szerint le kínája váltani az elnök-vezérigazgatót. A befektető befolyása az Orco-ban 7,7 százalék, amivel a cég legnagyobb részvényese lett. A nehéz pénzügyi helyzetben lévő regionális ingatlanfejlesztő cég Budapesten a Párisi Nagyáruházat újította fel és nyitotta újra az Andrássy úton, míg jelenleg is dolgoznak a Vörösmarty téri volt Pesti Tőzsde épületének átalakulásán, amelyben egy luxus-bevásárlóközpont nyílik majd.

Hírek szerint a Millenius más Orco-tulajdonosokkal is felvette a kapcsolatot, s már a második legnagyobb részvényest, a cseh Prosperita alapot is sikerült meggyőznie tervéről, hogy hívajanak össze közgyűlést és tanácsolják el Jean-Francois Ott elnök-vezérigazgatót.

- Megelégeltük, hogy a vezetés egy éve nem tud úrrá lenni a csődhelyzeten, nem sikerült csökkenteni a cég eladósodottságát. Ilyen stratégiával esély sincs a cég talpra állítására, ezért elvesztettük a bizalmunkat Ott úrban - nyilatkozta a Bloombernek a Milleniust képviselő Jean-Pierre Mattei. Aki, nem mellesleg, szintén francia, korábban a párizsi cégbíróság elnöke volt.

A részvények több mint 10 százalékát birtokló tulajdonosok által kezdeményezett közgyűlést 30 napon belül kell megtartani. A bejelentés hatására a párizsi tőzsdén a megugrott az Orco papírok pipaca. A francia parketten több, mint 140 ezer részvény fordult meg, de a forgalom a BÉT-en is meghaladta a 60 millió forintot.

Egyes elemzők úgy vélik: nem elképzelhetetlen, hogy az elnök-vezérigazgató és a Millenius is további befolyást kíván szerezni a cégben, s e küzdelem robbantotta ki a konfliktust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.