Az önkormányzat is tudni akar az ingatlanbizniszről

A lakástörvény alapján ingatlanközvetítő és -értékbecslő csak akkor kezdheti meg tevékenységét, ha az illetékes jegyző nyilvántartásba veszi, ennek részletszabályairól készül rendelet az Önkormányzati Minisztériumban.

Több olyan szakma létezik, amelyet csak kamarai regisztráció után lehet művelni, ilyen például az építészet, és számos építőipari  tevékenység is. Miután az ingatlanosoknak nincs kamarájuk - csak  több társadalmi szervezetük - így a közvetítők és értékbecslők az  illetékes jegyző által vezetett nyilvántartásba történt bejegyzés  után kezdhetik meg tevékenységüket. A hatósági regisztrációt az EU  is elismeri, amennyiben az a közérdek védelmét szolgálja. Ilyen  közérdek például a csalások megakadályozása, vagy a hitelezők  védelme.

A lakástörvény határozza meg a bejegyzés alapvető szabályait  azzal, hogy a részleteket a miniszterre bízza. Ezek a  részletszabályok készültek el most. A tervezet részletesen  felsorolja, hogy milyen iratokat kell csatolni a regisztrációs  kérelemhez. Ilyen például a szakmai önéletrajz, a szakképesítést  tanúsító bizonyítvány, és nullás köztartozási igazolás. Ingatlan  közvetítő, illetve értékbecslő csak szakképzett személy lehet. Ha  cég végzi ezt a munkát, akkor legalább egy olyan alkalmazottal kell  rendelkeznie, akit bejegyzett a jegyző a nyilvántartásba.

A rendelet felsorolja azt is, hogy kit kell törölni a  nyilvántartásból. Ezzel sújtható az, aki valótlan bejelentést tett,  vagy éppen a hatósági ellenőrzést akadályozta. A jegyzőnek ugyan is  az adatok változását legalább évente egyszer ellenőriznie kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.