Az OMV még az idén döntést remél a Bécs-Pozsony olajvezetékmegépítéséről

Az osztrák OMV olajipari konszern 2010-2011-ben üzembe szeretné helyezni az évek óta tervezett Bécs-Pozsony olajvezetéket. Ezzel a schwechati olajfinomító közvetlenül kapcsolódna a Barátság kőolajvezetékhez - mondta az OMV vezérigazgató-helyettese, Gerhard Roiss a Bloomberg ügynökségnek.

Roiss azt reméli, hogy Szlovákiával még az idén megszületik a döntés az építésről. A terv költségeiről nem nyilatkozott.
Az OMV partnere szlovák részről a Transpetrol vezetéküzemeltető. A szlovák állam március végén szerezte meg a teljes ellenőrzést a Transpetrol felett, miután 240 millió dollárért visszavásárolta a cég 49 százalékát, amely a néhány éve csődbe taszított orosz Yukos olajcég vagyonában volt.

A Transpetrol tulajdoni viszonyainak egyértelművé válása sokat lendített a vezetéktervek esélyein. A Bécs-Pozsony olajvezeték megépítése mind Szlovákia, mind Ausztria ellátási biztonsága szempontjából fontos, mivel a vezetéken mindkét irányba szállítható lenne az olaj. Jelenleg az orosz olaj az orosz fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjéből tartályhajón érkezik Triesztbe, és onnan jut vezetéken Bécsbe. Oroszország a OMV finomítóinak nagyságra ötödik olajszállítója, Líbia, Kazahsztán, Románia és Irak után.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.