Az olaszok jelentősen növelnék az uniós mentőalapot

Az olasz miniszterelnök és honfitársa, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke azt szeretné elérni, hogy az ideiglenes jelleggel létrehozott EFSF-et az év közepén felváltó állandó stabilitási mechanizmus, az ESM 500 milliárd eurós keretét megduplázzák a tagállamok.

Az olasz miniszterelnök és honfitársa, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke azt szeretné elérni, hogy az ideiglenes jelleggel létrehozott EFSF-et az év közepén felváltó állandó stabilitási mechanizmus, az ESM 500 milliárd eurós keretét megduplázzák a tagállamok. Az alapot a pénzügyi nehézségekkel küzdő eurózónatagok megsegítésére hozták létre - úgy tűnik a két olasz közgazdász így akarna válaszolni az S&P csoportos leminősítésére – írja a Privatbankar.hu –, amit az EFSF kiváló minősítéstől való megfosztása követett. 

A két meghatározó olasz törekvése mellé állna Spanyolország, Portugália, és meglepetésre Franciaország is, amely ország az euró megmentéséért tett erőfeszítések kapcsán először kerülhet szembe Németországgal. Angela Merkel biztosan elutasítja ugyanis, hogy 1000 milliárd eurósra hizlalják az alapot, ami Draghi és Monti szerint levegőhöz juttatná az európai kötvénypiacot. A német Spiegel beszámolója szerint Draghi előterjesztése arról szól, hogy az év közepétől életbe lépő ESM olyan forrásokat is megkapjon, melyek nem kerülnek felhasználásra az ideiglenes létrehozott EFSF-ből: így a már vállalt 500 milliárd eurós alap 750 milliárdra hízhatna.

 A maradékot Draghi és Monti szerint újabb tagállami vállalásokból kellene előteremteni - ez az az ötlet, ami szinte biztosan kiveri majd a biztosítékot, az Unió legnagyobb nettó befizetőjeként számon tartott és az eurózóna-tagállamok megmentésében eddig is oroszlánrészt vállaló Németországnál. Angela Merkel meglehetősen nagy politikai kockázatot vállalna egy ilyen terv felkarolásával, a németek egyre nehezebben tűrik ugyanis, hogy uniós tagállamokat mentenek adófizetőik pénzéből - az utóbbi félévben készült felmérések szerint, ha csak a német adófizetőkön múlna, Görögország már az övezet, de az Unió tagállama sem lenne – írja a Privátbankár. Ráadásul Németország már decemberben is megduplázza az ESM-hez nyújtandó támogatását.  

Mindazonáltal egy 1000 milliárdosra hizlalt mentőalap újabb nyugtatót jelenthetne a befektetőknek és lejjebb szoríthatja az európai kötvényhozamokat - többek között olasz és spanyol állampapírokból az EKB már amúgy is bevásárolt, hogy csökkentse a feszültséget. A németek szempontjából az olaszok ötlete mellett csak az szólhat, hogy az EKB így talán visszavehetne az államapapír-aukciókon mutatott aktivitásából. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.