Az NGM elégedetlen az IMF országértékelésével

Habár az IMF javította a magyar gazdaság kilátásait, a nemzetgazdasági minisztérium ezzel is elégedetlen, mondván: az IMF mind a GDP, mind az infláció, mind a munkanélküliség várható alakulását indokolatlanul borúsan ítéli meg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 8-i World Economic Outlook kiadványában publikált, Magyarországra vonatkozó előrejelzései azt tanúsítják, hogy az IMF tévesen méri fel a magyar gazdaság teljesítményét – vélekedik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az IMF 2013. évre adott GDP növekedés-előrejelzése nincs összhangban a hónapról hónapra javuló konjunktúramutatókkal, illetve az IMF által is elismert módon második félévben várt exportpiaci fellendüléssel – írja a tárca. Azokkal az intézkedésekkel sem (például a pedagógus-életpálya szeptemberi bevezetése, további őszi rezsicsökkentés vagy a növekedési hitelprogram kiterjesztése), amelyek az év hátralévő részében a belső keresletet tovább emelik – teszik hozzá.

A hazai folyamatok, valamint a rövid távú indikátorok ismeretében az NFM szerint az IMF tévesen feltételezi, hogy a magyar gazdaság a második félévben stagnál. A gazdasági folyamatok alakulása arra mutat, hogy Magyarország GDP-je a második félévben is emelkedik, így az IMF idei évre adott 0,2 százalékos növekedés-előrejelzése jelentősen alulbecsli a magyar gazdaság ez évi várható teljesítményét.

A nemzetgazdasági tárca úgy értékeli, hogy az IMF a magyar inflációs folyamatokat is tévesen értékeli. Az IMF idei évre vonatkozó 2,3 százalékos inflációs előrejelzése a január-augusztus havi adatok ismeretében csak oly módon teljesülhetne, ha az év hátralévő részében az infláció jelentősen, mintegy 2 százalékponttal megugrana. Ez a lehetőség meglátásuk szerint kizárható, hisz az év hátralévő hónapjaiban az infláció továbbra is mérsékelt marad. Sőt úgy vélik, az őszi rezsicsökkentésnek köszönhetően a havi infláció decemberben minden korábbi megfigyelt értéknél is alacsonyabb lehet.

Az IMF munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzése az NGM számára a magyar munkaerő-piaci folyamatok hibás ismeretéről tanúskodik. 2013-ban a havi munkanélküliségi ráták egyre nagyobb mérséklődést mutatnak a tavalyi év azonos hónapjához képest. A legutolsó rendelkezésre álló június-augusztus havi munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év adatánál. Az év első nyolc hónapjában a munkanélküliségi ráta átlagosan 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál. Ezek alapján nehezen értelmezhető az IMF azon várakozása, hogy a 2013. évi munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal magasabb lesz a 2012. évinél. A valós folyamatok a munkanélküliségi ráta további csökkenését vetítik előre, így a 2013. évi munkanélküliségi ráta az IMF által prognosztizált 11,3 százalék helyett várhatóan 10,5 százalékra teljesül.

Tekintettel arra, hogy az IMF 2013. évre adott előrejelzését az NGM megalapozatlannak tartja, ezért a 2014. évre vonatkozó előrejelzés megalapozottsága is kétségbe vonható, mivel az NGM szerint téves 2013. évi bázisra épül.

Mindamellett, hogy az IMF reálgazdasági prognózisa - úgy vélik - megalapozatlanul borús képet fest, elismeri a kormánynak a költségvetés konszolidálására tett erőfeszítéseit. A megjelent előrejelzésben a költségvetési hiányt 2013-ban 2,7 százalékra, 2014-ben 2,8 százalékra tartják. Ezek alapján a szaktárca szerint feltehető, hogy megalapozottabb, a magyar gazdaság teljesítményét elismerő reálgazdasági prognózis esetén az IMF a magyar költségvetési hiányelőrejelzését a jelenlegi, alacsony értékekhez képest is tovább mérsékelné - zárul az NGM közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.