Az NFM szerint igenis szakmailag osztották a trafikjogokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem ért egyet az ellenzéki vádakkal, miszerint a dohánykoncesszió is a Fidesz klientúraépítését szolgálná. Szerintük maximálisan szakmai indokok alapján hirdettek nyerteseket. Egy fő legfeljebb öt boltra kaphatott jogot – hangsúlyozzák, miközben a jelek szerint számos család egyesítette erőit e korlát átlépése végett.

A dohánykoncessziós pályázat eredményében a kiírás szempontrendszere érvényesült - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel, azután, hogy szerdán több ellenzéki párt is kifogásolta a dohányboltokra kiírt pályázatok elbírálását.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől.

Az MSZP szerdán közölte, hogy álláspontja szerint a kormány a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak odaítélésével újraosztotta a dohánypiacot, a korábban hangoztatott célok azonban nem valósulnak meg. A Jobbik szakértői munkacsoportja kivizsgálja a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázatokat. Az ellenzéki párt szerint az eredmény alapján az látható, hogy Magyarország az offshore-lovagok mellett "a dohánybárók" országává is vált.

Az NFM szerdai közleményében hangsúlyozza: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény alapján a dohánytermék-kiskereskedelmi pályázatra beérkezett anyagokat az NDN készítette elő az elbírálásra. A kiíró által kijelölt bírálóbizottság értékelte a pályázatokat, majd a végső eredményre vonatkozó javaslatát megküldte a nemzeti fejlesztési miniszternek, aki jóváhagyta az eljárás eredményét.

A bírálóbizottság a beérkezett pályázatok elbírálását a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló koncessziós pályázati kiírás szempontrendszerének megfelelően végezte - emelte ki a tárca.

Az NFM hozzáfűzte, a több pályázatot benyújtók a törvény rendelkezéseinek megfelelően legfeljebb öt koncessziós jogosultságot nyerhettek el, ha az ő pályázatuk felelt meg leginkább a kiírásban foglalt elvárásoknak. Az értékelés alapjául szolgáló szempontrendszert a pályázati kiírás részletesen tartalmazta - emlékeztetett a közleményben a minisztérium.

A kormánypárt a dohánypiac államosítását néhány hónapja még azzal vezette fel, hogy ezzel kisvállalkozóknak teremtenek egzisztenciát. Lapunk felmérése szerint ugyanakkor az igazi trafikosok a „munkahelyteremtő” és „egészségvédő” lózungok mögött azt sejtik, hogy a Fidesz-kormány a saját holdudvarának juttatja a cirka 340 milliárd forintos dohány-kiskereskedelmet.

Mindezt olyan áron, hogy az igazi kisvállalkozók, a valódi trafikosok rövidesen más megélhetés után nézhetnek. A szakmát ismerőknek az kezdettől fogva szemet szúrt, hogy a tenderkiírás feltételei szerint csak a tőkeerős, több üzletet is működtetni képes nagyvállalkozásoknak volt érdemes indulniuk.

A trafiktörvényt egyébként másfél éven át gyúrták az ötletgazdák. Közéjük sorolható például Lázár János jelenlegi államtitkár; emlékezetes ugyanakkor, hogy egy tévedésből elküldött dokumentum tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi dohánygyártó, a Continental Zrt. vezetője, Sánta János kezén is átment a jogszabály-tervezet. Bár a trafiktörvény alapján egy személy elvileg csak öt koncessziót kaphat meg, a nyertesek listáját böngészve sorjáznak az olyan nevek, ahol feltehetőleg egész családok indultak a tenderen, így egy-egy területen gyakorlatilag minden lehetőséget besöpörtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.