Az MVM a vezér offshore-kapcsolatairól

A Magyar Villamos Művek (MVM) vasárnap este reagált arra az egy hetes felvetésre, miszerint Baji Csaba elnök-vezérigazgató családi cége korábban jelentős összegeket kaphatott egy, Kocsis István volt vezérigazgató időszakához kötött gyanús offshore-cégtől. Az állami áramcsoport válaszából konkrétan nem derül ki, hogy ez igaz-e vagy sem.

A Paksi Atomerőművet is tulajdonló állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. közleményben utasította vissza, hogy "a hétvégi időközi országgyűlési választás kampányának finisében" a Lehet Más a Politika Párt (LMP) képviselőjelöltje "alaptalan vádaskodással a céget és annak elnök-vezérigazgatóját pártpolitikai célokra próbálta felhasználni" - írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a cég.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese szombaton egy parlamenti bizottság felállításról beszélt és lemondásra szólította fel az MVM elnök-vezérigazgatóját.

Az MVM közleményének megfogalmazása szerint úgy tűnik, az LMP annyira mereven elutasítja a nukleáris energiát, és annyira el akarja lehetetleníteni a paksi atomerőmű jövőjét, hogy ennek érdekében már az MVM Zrt., illetve személy szerint az elnök-vezérigazgató "lejáratásától, rágalmazásától sem riad vissza".

Egyúttal leszögezik, hogy Baji Csaba több mint egy évtizedes energetikai -, és egyúttal több évtizedes vezetői, stratégiai tanácsadói, elemzői tapasztalattal rendelkező, elismert szakember. Hozzáteszik, hogy az elnök-vezérigazgató emiatt számos hazai és regionális tanácsadói megbízásnak tett eleget karrierje során.

Hangsúlyozzák, hogy az MVM ahogy eddig is, a jövőben is együttműködő partner bármiféle hivatalos vizsgálatban. Felhívják a figyelmet, hogy éppen a 2010 augusztusában hivatalba lépett vezetés tűzte ki célul a korábbi irányítók hibás vagy akár bűncselekmény gyanúját is felvető döntéseinek kivizsgálását, azok hátrányos következményeinek felszámolását. A belső vizsgálatok eredményeként a társaságcsoport számos büntető feljelentést tett és polgári pereket indított - áll a közleményben.

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az LMP egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az MVM-hez és vezetőihez köthető ügyek kivizsgálására. Egyszersmind ismételten lemondásra szólította fel Baji Csabát, az energiavállalat vezérigazgatóját.

Az ellenzéki politikus szombati budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: előző hét szombaton az atlatszo.hu nevű portál azt írta, hogy Baji Csaba szerződésben állt azzal az offshore céggel, amely miatt büntetőeljárás folyik az MVM korábbi vezetőivel szemben.

Emellett az LMP birtokába került egy újabb dokumentum, amelyből az derül ki, hogy az elmúlt években Baji Csaba "nemcsak ezen az offshore cégen keresztül kapott igen jelentős összegeket az MVM előző vezetésétől, hanem közvetlenül az MVM-től is", és Kocsis István volt MVM-vezető tanácsadója volt.

"A párthoz eljutott" szerződés szerint a megbízás összege havi egymillió forint plusz áfa volt, amelyet hat éven keresztül kapott a jelenlegi vezérigazgató - ismertette Karácsony Gergely. (Ezt a dokumentumot egyébként, mely szintén letölthető az atlatszo.hu-ról, az oldal az MVM-től kapta meg hivatalos adatigénylés útján.)

Az LMP-s politikus megjegyezte: Baji Csaba korábban egy olyan "Fidesz-hátterű" vállalkozást vezetett, amely "Kapolyi László mintáját követve" áramkereskedő cégként fölözte le a magyar adófizetők hasznát, hiszen az MVM is elvégezhette volna ugyanazt a tevékenységet.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint "a minimum", hogy Baji Csaba, aki "személyesen Orbán Viktor energiapolitikai tanácsadója volt", lemond vezérigazgatói posztjáról. Hozzátette, az MVM története az energiapolitika, a nemzetbiztonság és a korrupció szempontjából is kivizsgálást igényel, és nem csak az igazságszolgáltatás területén. Ezért az LMP parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását indítványozza.

Karácsony Gergely és Jávor Benedek LMP-képviselő szerdai közleménye szerint a vezérigazgató - az atlatszo.hu-n nyilvánosságra került dokumentumok szerint - az MSZP-kormányok időszaka alatt offshore cégeken keresztül folyamatosan üzletelt az MVM-mel, "olyan ügyletekbe bonyolódva, amelyek miatt jelenleg Kocsis István volt MVM-vezér és Szász András, a nagyvállalat volt főtanácsadója is büntetőeljárás alatt áll, és a vélelmezett kár sokmilliárd forint".

A politikusok a portálon megjelentetett dokumentumra hivatkozva kijelentik, hogy Baji Csaba családi cége, a B. CS. Kontroll Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt. (ma S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.) 2007–2010 között havonta négyezer eurót számlázhatott a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore ügyekben több szálon is érintett ibizai Puerto 2006 s.l. nevű cégnek.

Szavaik szerint egyetértenek Szijjártó Péterrel, aki többször kijelentette, hogy offshore-lovagoknak nincs helyük az állam fizetési listáján. Az LMP ezért felszólítja Baji Csabát, hogy azonnal mondjon le elnök-vezérigazgatói posztjáról - írták a képviselők. Jávor Benedek és Karácsony Gergely közölték, hogy ha a vezérigazgató nem mond le, akkor az LMP a kormányt szólítja fel arra, hogy "haladéktalanul távolítsa el" Baji Csabát "az állami energiaszektor és a közpénzek közeléből".

Az MVM a múlt héten - többek között lapunk megkeresésére - sem kívánt nyilatkozni az internetoldalon megjelent állítólagos szerződésmásolat kapcsán. A hét legvégére az állami áramholding láthatólag azért szánta rá magát mégis a válaszadásra, mert az LMP gyakorlatilag egész héten napirenden tartotta a témát.

Az MVM jelen közleményében az LMP pártpolitikai szándékaira irányítja a figyelmet, illetve arra az ismert tényre, hogy a párt nem támogatja az MVM egyik fő célját, a Paksi Atomerőmű bővítését.

Az eredeti értesülés valóságtartalmáról ugyanakkor az állami cég nem szól, egyszersmind azt sem konkretizálja, hogy az oldal vagy a párt állításaiban mit tart alaptalan vádaskodásnak.

Mindazonáltal a Baji Csaba széles körű tanácsadói tevékenységére utaló megjegyzések lényegében olyan beismerésként hatnak, mely szerint ebben semmiféle kivetnivalót nem találnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.