90 milliárdos szerződés az MVM és a Bank of China között

Egy kilencvenmilliárd forintos együttműködés részeként hatvanmilliárd forint hitelt vesz fel az állami MVM a Bank of Chinától. Azt nem mondták meg, hogy mire, de állítólag nem az E.ON-cégek megvásárlására.

Összesen 90 milliárd forintos együttműködési megállapodást kötött a kínai állam tulajdonában lévő Bank of China az MVM Magyar Villamos Művekkel - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MVM székházában tartott ünnepélyes aláírás alkalmával.

A 300 millió euró értékű megállapodás legfontosabb eleme egy "3+1+1" éves lejáratú, 200 millió eurós (60 milliárd forintos) hitel.

A fennmaradó 100 millió eurós (30 milliárd forintos) összeget különböző egyéb finanszírozási ügyletekhez kívánják felhasználni.

Chen Siqing, a hitelintézet ügyvezető alelnöke kijelentette, nagyon hatékony és professzionálisan irányított társaságként ismerték meg az MVM-et.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója beszédében nem említette meg, hogy a 60 milliárdos hitelt konkrétan mire veszi fel a társaságcsoport, Chen Siqing energetikai infrastruktúra-finanszírozást említett. Háttérinformációink szerint azonban a hitel nem lenne az E.ON-cégekért szeptember 30-ig fizetendő 265 milliárd forintos vételár része.

Ebben az esetben viszont az MVM-nek - az állami hitel illetve a belső forrás figyelembe vételével - húsz napon belül körülbelül 140 milliárd forint hitelt kell felvennie a tőkepiacról. A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábban annyit közölt lapunkkal, hogy meglesz a pénz.

A kormány múlt héten nyilvánosságra került jelentéséből az is kiderül, hogy az állam által az MVM-nek az E.ON-cégvásárláshoz biztosított 71 milliárdos hitelt az államadósság terhére biztosítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.