Az MVM-hez kerülhet a Főgáz kisebbségi csomagja

Ha sikerrel zárulnának a német RWE és a magyar kormány között a Főgáz kisebbségi részvényeiről zajló tárgyalások, akkor a csomag az MVM-hez kerülhet - tudtuk meg.

A kormány szándékai szerint az állami MVM vásárolhatná meg az RWE tulajdonában lévő kisebbségi Főgáz-részvénycsomagot - értesültünk annak kapcsán, hogy a rendszerint kormányközeli energetikai kiszivárogtatásoknak helyt adó energiafocus.hu megírta: eladó az RWE Főgáz-részvénycsomagja. Az RWE esseni központja megkeresésünkre annyiban megerősítette a tárgyalások tényét, hogy "folyamatban lévő megbeszéléseket vagy piaci feltételezéseket" nem kívánnak véleményezni. Más forrásoktól szintén úgy tudjuk, csupán a kormány és az RWE közötti tárgyalások megkezdése kezelhető tényként, a zárás még távoli. Annál is inkább, mert a magyar kabinet forrásaink szerint több vasat tart a tűzben, feltehetőleg tárgyal több energiaszolgáltató - például a Tigáz vagy a GDF Suez - lehetséges megvételéről is. Ezzel alighanem a vételárat igyekszik lejjebb szorítani. Kérdés, lenne-e egyáltalán pénze még az MVM-nek gázszolgáltató-részvényekre, amikor az E.ON gáznagykereskedő és -tárolócégének 260 milliárdos vételárához is szüksége van 71 milliárd forintra az állami büdzséből.

Az MVM-nél a téma kapcsán lapunknak leszögezték: az MVM csoport jelenleg a már korábban bejelentett gázipari társaságok megvételének zárására és az új társaságok integrálására összpontosít.

Miután lapunk megszellőztette, hogy a kormány az MVM alá szervezné azokat az energiaszolgáltatókat, amelyeket sikerülne megvenni, Németh Lászlóné szakminiszter újságíróknak megerősítette: az állam valóban közvetlenül meg kíván jelenni az energiaszolgáltatói piacon.

Az ajánlott összegeket ugyanakkor az eladók mindeddig nem fogadták el. Sőt az RWE sem rest, úgy tudjuk, bárkinek szívesen adná a csomagot, aki többet ajánl. Az elmúlt évek során az orosz Gazprom is többször folytatott háttértárgyalásokat a Főgáz-részvényekről, de azok a vételáron, illetve az irányítási jogokon rendre megfeneklettek. A Főgáz kisebbségi részvénycsomagja azért különleges, mert a részvények többségét birtokló fővárosi önkormányzat erőteljes beleszólást enged az RWE-nek a fővárosi gáztársaság szakmai irányításába.

A Főgáz nemcsak ezért lóg ki a "külföldi multik" uralta energiaszektorból, hanem azzal is, hogy évek óta stabilan többmilliárdos nyereséget hoz. Ezt a tulajdonosok rendre teljes egészében ki is veszik, ellentétben a többi szolgáltatóval, ahol a külföldi irányító, ha egyáltalán termelődik nyereség, annak egy részét általában bennhagyja fejlesztésekre.

Az eladási szándékot valószínűsíti az is, hogy az RWE nemrég eladta a Tigázban meglévő, szintén igen nagy, de még kisebbségi csomagját a masszívan veszteséges gáztársaság többségét birtokló, a szakmai irányítást is ellátó olasz ENI-nek.

Ugyanakkor az RWE ragaszkodni látszik az Elmű-Émász áramszolgáltatókban birtokolt többségi, irányító csomagjához. A tőzsdén is jegyzett Elmű most megjelent féléves mérlege szerint tavalyi, nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti féléves, 11,7 milliárdos nyereségük idén június végén 12,2 milliárdra nőtt. Az Émásznál ugyanez az adat a tavalyi 5,6 milliárd után idén 5,2 milliárd lett. A beszámolók viszont leszögezik, hogy csoportok nyeresége jelentősen csökkent, többek között a közművezeték-adó és egyéb kormányzati intézkedések miatt. A látszólagos ellentmondást a társaságnál megkeresésünkre azzal oldották fel, hogy a tőzsdén közzétett, IFRS szerinti eredmény jelentősen nagyobb, mint a magyar szabályok szerinti adat.

 

MNV: Meglesz a pénz az E.ON-ra

A fizetési határidőig az MVM rendelkezni fog az E.ON gázcégek megvásárlásához szükséges vételárral - közölték tegnapi megkeresésünk nyomán lapunkkal az MVM-et tulajdonló állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél. Annak kapcsán, hogy az MNV által az MVM-nek a vásárláshoz nyújtott 71 milliárdnyi kölcsönt idővel tőkévé alakítják-e, további nyilvános döntésig türelmünket kérték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.