Az MSZP szerint az ÁSZ rágalmaz

A szocialista párt szerint megalapozatlan, rágalmazó és becsületsértő az Állami Számvevőszék legújabb, az előző kormány vagyonkezelését vizsgáló jelentése. Szerintük az - új vezetésű - ellenőrző szervezet is az Orbán-kormány stratégiáját követi.

Az MSZP szerint az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), "mint elvileg független vizsgáló szervezetnek" illene betartania a törvényeket, vagyis kerülnie kellene a megalapozatlan vádaskodásokat.

Az MSZP annak kapcsán közölte ezt csütörtökön az MTI-vel, hogy Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: az ÁSZ alapvető hiányosságokat állapított meg a vagyonkezelő tavalyi jogi szabályozásában, a döntési folyamatokban és a vagyonnyilvántartásban. Felelősségrevonás viszont a vezérigazgató munkaviszonyának felmondásán túl nem történt.

A számvevők szerint a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekeinek elsődlegességét figyelembe véve születtek. A volt pénzügyminisztereket szakmai felelősség terheli a vagyonkezelőnél tapasztalt hiányosságok miatt, büntetőjogi felelősségüket azonban - ha van - az ügyészségnek kell megállapítania - közölte szerdán Becker Pál, az ÁSZ főigazgatója.

Az MSZP szerint az ÁSZ legújabb jelentésében folytatja "az Orbán-kormány hazugságokra, hangulatkeltésekre, feltételezésekből építkező rágalmazásokra alapuló stratégiáját".

"A megváltozott ÁSZ is az orbáni szellemiség kiváló folytatójaként lépett fel, amikor jelentésében felháborító módon sejteti, hogy a Bajnai-kormánynak köze lehetett bizonyos ügyészi szakban lévő ügyekhez" - olvasható.

Az MSZP elvárja, hogy az ÁSZ tartsa be a törvényeket, vagyis jelentésében szorítkozzon a tényekre és kerülje a rágalmazás és becsületsértés törvényi tényállásának megvalósítását - írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.