Az MSZP menesztené az Energiahivatal elnökét

Matos Zoltán csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy köbméterenként 16-17 forinttal indokolt lenne emelni a gáz árát. Podolák György szerint az áremelés nem indokolt, Matos mégis erre buzdította a szolgáltatókat, és ezért mennie kell.

A Magyar Energia Hivatal elnökének menesztését kéri a miniszterelnöktől a szocialista Podolák György.

A Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán "előre énekelt", amivel csorbította a hivatal tekintélyét, ezért "hivatalosan bejelentem, hogy kérem Bajnai Gordon miniszterelnököt, mentse fel tisztségéből a hivatal elnökét" - nyilatkozta az MTI-nek pénteken az országgyűlési képviselő.

A MEH csütörtökön ismertetett egy prezentációt újságíróknak, amelyből az derült ki: köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

- Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály szabályozza - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke a csütörtöki eseményen, hozzátéve: "személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába".

Az egyes szolgáltatóknak a pénteki nap a határidő, hogy árváltoztatási kérelmet adjanak be a Magyar Energia Hivatalhoz.

Podolák ellenben hangsúlyozta: a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz ára nemcsak szakmai, hanem politikai kérdés is.
Podolák György elismerte, hogy jogszabály rendelkezik annak az árnak a számításáról, aminél magasabb nem lehet egyetlen egyetemes szolgáltató ára sem. Szerinte a hivatal feladata "a kisemberek" védelme.

A honatya szerint érthetetlen, hogy a MEH elnöke a földgáz egyetemes szolgáltatók árváltoztatási kérelem-benyújtási határidejét megelőzően, elébe menve a kérelmeknek, előre kijelenti, hogy mekkora áremelési igényt tart reálisnak.

"Ezzel gyakorlatilag a Magyar Energia Hivatal elnöke felszólítja az áremelési igény benyújtására a szolgáltatókat. Erre idáig nem volt példa" - húzta alá a gazdasági bizottság szocialista elnöke.

Podolák György szerint tűrhetetlen, hogy a hivatal elnöke a felhasználó családokkal, nyugdíjasokkal szemben a gázkereskedők érdekeit képviselve, a konkrét árbefolyásoló tényadatok ismerete nélkül előre nyilatkozzon az áremelésről.

Az MTI információi szerint a szocialista szak- és vezető politikusok szerint is elképzelhetetlen az április 1-jei gázáremelés, aki ennek ellenkezőjéről nyilatkozik, vagy félreértett valamit, vagy szakmai hibát vét, amiért "vállalnia kell a konzekvenciákat".

Több vezető szocialista politikus szerint nincs szakmai indok a gázár jelenlegi emelésére. Az MTI értesülései szerint ezt a szocialisták a héten többször is felvetették Bajnai Gordon miniszterelnöknek.

A Fidesz szerint "brutális áremelésre készül a kormány".

Bencsik János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy hiába tagadja ennek tényét az MSZP, mert „tudjuk azt, hogy amióta Lendvai Ildikó azt mondta, hogy nem lesz gázáremelés, azóta legalább 15 alkalommal történt nagymértékű gázáremelés Magyarországon".

Amikor arra kérték, hogy kommentálja a szocialista Podolák György javaslatát, aki a Magyar Energia Hivatal vezetőjének felmentését kezdeményezte, azt mondta: az MSZP számára kényelmetlen, hogy kiszivárgott a gázáremelés ténye, de ezért nem másokat kellene felelősségre vonni.

Arra a felvetésre, hogy január óta nem a kormány határoz a gázárról, mert liberalizált a piac, azt mondta, hogy a makrogazdasági tényezőkről, amelyek alapvetően befolyásolják az árképzést viszont a kormány dönt.

Sem a hivatalnak, de még a kormánynak sincs lehetősége az árváltozás mértékét befolyásolni. Szakértők szerint ehhez ugyanis nem lenne elég az ezzel kapcsolatos rendeletet módosítani, szükség lenne törvénymódosításra is - emlékeztet az MTI.

Az egyes szolgáltatóknak péntekig van lehetőségük arra, hogy árváltoztatási kérelmet adjanak be a hivatalnak, a MEH-nek pedig 20 napja van arra, hogy elbírálja az április elsejétől életbe lépő változást.A lakosságot és a kisfogyasztókat földgázzal ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók árának változását negyedévente kérhetik az ilyen szolgáltatók; a kérelmezett ár viszont nem haladhatja meg azt a maximális árat, amelyet a jogszabályban rögzített képlet alapján a Magyar Energia Hivatal kiszámol.

A földgáz-piac 2009 óta teljesen liberalizált, szabadon választható, hogy a fogyasztó kitől vásárol. A lakosság és július elsejéig még a kisfogyasztók választhatnak egyetemes szolgáltatót, akinek árát a Magyar Energia Hivatal a fenti módon ellenőrzi. A szabadpiacon az ár alku tárgya, de a lakosság ezen a piacon igen rossz alkupozícióban van. A szolgáltatónak fajlagosan jelentősen nagyobb a költsége egy adott háztartásra számítva, mint egy egyenletes fogyasztású nagyfogyasztó esetében. Ezért a kisfogyasztók esetében értelemszerűen magasabb árat kér.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az egyetemes szolgáltató esetében az ár egyes elemeit milyen módon kell figyelembe venni és annak mindegy egyes elemét milyen módon kell kiszámítni. A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás - beleértve a stratégiai készletek tárolásának költsége - és az árrés.

A szolgáltató a hivatal által számított maximális árnál magasabbat, de jóval alacsonyabbat is benyújthat. Ebben az esetben a Magyar Energia Hivatal ármegállapító eljárást indít, és megvizsgálja minden egyes árelem költségtételét. Mivel a maximális árat a jogszabály alapján ki lehet kiszámolni, a szolgáltatók eddig a saját kalkulációjuk alapján rendre a maximális ár alatti árváltozási kérelmet adtak be a hivatalhoz.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.