Az MSZP is követeli az offshore-ozó államtitkár lemondását

Az LMP után az MSZP is Horváth Attila Imre klímapolitikai felelős helyettes államtitkár lemondását sürgeti. A lapunk által feltárt offshore kapcsolat mellett a széndioxid kvóták elkótyavetyélését is az ő számlájára írják.

Szabó Imre szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében úgy fogalmaz: Horváth Attila Imre feladatára való alkalmatlanságát bizonyítja szakmai életrajza, de a helyettes államtitkár "offshore érintettsége miatt a rendszer politikai felelősének, Orbán Viktornak kell lemondania".

Mint ismert, Horváth ciprusi offshore cégben való érintettségét lapunk oknyomozó újságírója tárta fel.

Az MSZP-s politikus szerint Horváth Attila Imrének azért kellene távoznia, mert megbízatása idején több milliárd forintos kárt okozott az államnak – írja az MTI.

Emlékeztetett: a helyettes államtitkár kinevezésekor - 2012 szeptemberében - a szén-dioxid-kvóták ára 7,3 euró volt. Áprilisban, amikor ötmillió egységet értékesített a minisztérium, az eladási ár már csak 2,7 euró volt. Ezen az egy tranzakción megközelítőleg 23 millió eurót vesztett a magyar állam, a 7 milliárd forintos értékvesztés miatt kell azonnal lemondania Horváth Attila Imrének - érvel az MSZP-s politikus.

Szabó Imre hozzátette: jelenleg az eladott kvóták ára 4,3 euró körül van, azaz a kormány a kereskedés mélypontján értékesített és az áprilisi csomag ma 8 millió euróval érne többet. "A kvóták tőzsdére vitelének időzítése a magyar kvótakereskedelem eddigi legsúlyosabb hibája volt, amelyben az NFM teljes vezetése érintett" - írta az ellenzéki képviselő.

A helyettes államtitkár lemondását korábban szintén szorgalmazó LMP-s Szél Bernadett közleményére reagálva Szabó Imre megjegyezte, a korábbi szocialista kormányok 40 milliárd forintos kvótabevétele nagyságrendekkel több, mint az Orbán-kormányé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.