Az MSZP félti az uniós űrterveket

A konzervatív többségű európai Tanács olyan fontos, az unió növekedését elősegítő programok költségvetését nyirbálja meg, mint a kisvállalkozások támogatása, a kutatások, az internet terjesztése, az energiatakarékosság vagy épp az űrpolitika - szögezi le Herczog Edit, a szocialista párt európai parlamenti képviselője.

Az Európai Unió nem áldozhatja fel a növekedést és a versenyképességet a költségvetési megszorítások érdekében - áll abban az európai parlamenti jelentésben, amelyet Herczog Edit (MSZP) készített az EU 2011-es költségvetéséhez kapcsolódóan.

Az előterjesztést az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága csütörtökön ellenszavazat nélkül elfogadta - közölte a képviselő az MTI-vel.

Herczog Edit a jelentésben arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly versenyhátrányba kerülhet az EU a világ többi gazdasági térségével szemben, ha ahelyett, hogy a növekedésbe fektetne, folyamatosan megnyirbálja a költségvetését. Emlékeztetett arra, hogy az EU 2011-ben az előirányzathoz képest közel 3 milliárd euróval kevesebből gazdálkodhat, hiszen az Európai Bizottság megszorító lépéseit követően a tagországok kormányait képviselő tanács tovább szűkítette a költségvetési mozgásteret.

A képviselő szerint "természetesen alkalmazkodni kell a válság okozta új helyzethez, de nem a versenyképességi és foglalkoztatási fejezet ilyen mértékű visszavágásával".

Márpedig a büdzsé öt fejezete közül éppen a versenyképesség terén szenvedi el a közösség az egyik legnagyobb visszaesést - mutat rá a jelentés. Ez olyan, a XXI. század Európáját megalapozó programokat sodorhat veszélybe, mint a kkv-k (kis- és középvállalatok) támogatása, a különféle innovációs programok, a stratégiai jelentőségű európai űrpolitika, a 100 százalékos internetes lefedettség kialakítása vagy éppen az új energiahordozók kifejlesztését, az energiahatékonyság javítását célzó terv - áll a közleményben.

Herczog szerint a szavazás eredménye jól mutatja, hogy míg az EP komolyan veszi a bizottság 2020-as célkitűzését Európa intelligens fenntartható növekedéséről, addig a konzervatív többségű tanács pénzhiányra hivatkozva visszaveri azokat a javaslatokat, amelyek a jövőbe fektetve javítanák a foglalkoztatás biztonságát.

Herczog Edit (MSZP - a lista 2. helyéről)
Herczog Edit (MSZP - a lista 2. helyéről)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.