Az MNB pert nyert, de az adót így is áthárítják

Pert nyert első fokon a KDB Bankkal szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézet által az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében. Tízmilliós bírság megfizetése a tét.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 20-i ítélete szerint az MNB pernyertes lett a KDB Bank Zrt. által vele szemben indított bírósági eljárásában. A hitelintézet azután perelt, hogy az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF 2013. májusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire – írja közleményében az MNB.

A bank ugyanis új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál – általa elismerten – a tranzakciós illeték áthárítása miatt. Mint utóbb kiderült, más megoldást kellett volna választania a költségelem áthárítására. A hitelintézeti törvény alapján ugyanis az új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.

A történtek miatt a felügyeleti hatóság a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a bankot, hogy fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük új díjként, a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett összeget. Korábban a Sberbank hasonló ügyben pert vesztett az MNB-vel szemben.

A bankszektor egyébként  tavaly ismét nyereségessé tudott válni, köszönhetően annak, hogy a kormány által kezdeményezett és a parlament kormánypárti többsége által megszavazott tranzakciósilleték-emelést okozta költségeket át tudta hárítani a fogyasztókra. A pénzintézetek más díjaik legális emelésével érték el, hogy a tranzakciós költségek viseléséből kimaradjanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.