Az MNB a bankokért aggódik

A hazai bankok versenyképességéért aggódik a Magyar Nemzeti Bank: a 17 veszteséges hitelintézet tavaly idén szeptemberig százmilliárdos hiányt halmozott fel a tavalyi 20 milliárd után.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán kiadott pénzügyi stabilitási jelentése szerint elvesztheti régiós versenyképességi előnyét a magyar bankrendszer, sőt hátrányba kerülhet az anyabankok finanszírozása és tőkeelosztása során.

A jelentés szerint ez év szeptember végén 17 magyarországi bank volt veszteséges. Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási területének vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a bankok által kimutatott veszteség a tavaly év végi 20 milliárd forinttal szemben 94 milliárd forint volt idén az első kilenc hónapban.

Az erős svájci frank, a bankadó és a kilakoltatási moratórium kedvezőtlenül hat a hazai bankokra, hátrányos a jövedelmezőségre és csökkenti a bankrendszer tőkevonzó képességét.

Az év végére a hazai bankrendszerben 2,5 százalékra csökkenhet a ROE, a tőkearányos nyereség, amely tavaly év végén még 13 százalék volt. A ROA, vagyis a bankrendszer eszközarányos nyereségmutatója pedig a tavaly év végi 1 százalékról idén december végére 0,2 százalékra esik vissza.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.