Az MNB 5,5 milliárd forintos mínusszal zárt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2008-ban mérleg szerint 5,5 milliárd veszteséget könyvelt el, amelyre az eredménytartalék biztosít fedezetet - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) összefoglalójában. A jegybank 15 százalékos leépítést hajt végre 2010 végéig.

Az ellenőrzés szerint a banküzemi bevételek és ráfordítások egyenlege 15,1 milliárd forint veszteség volt 2008-ban, ami az előző  évinél 5 százalékkal magasabb volt. Az ÁSZ nyolcadik éve ellenőrzi a jegybank működését és  gazdálkodását. A mostani ellenőrzés az MNB 2008. évi működésének és  gazdálkodásának szabályszerűségéről, az intézményi célkitűzések  teljesüléséről, valamint az irányítási, döntéshozatali és  ellenőrzési rendszer működéséről alkotott átfogó képet. A vizsgálat kiterjedt a működési költségek alakulására, a létszám- és  bérgazdálkodásra, valamint a beruházási célkitűzésekre.

A dokumentum szerint a befektetett eszközök 2008. évi nettó záró  állománya 36,4 milliárd forint volt, 0,9 százalékkal magasabb a  nyitó értéknél. Az állomány 49 százalékát az MNB gazdasági  társaságokban meglévő befektetései alkották. A banknak hat belföldi  és három külföldi társaságban van részesedése, amelyek év végi könyv  szerinti értéke 17,8 milliárd forint volt.

Az összegzés rögzíti: az MNB gazdálkodása teljes körűen  szabályozott volt, a pénzügyi keretek felhasználásának előírásait  betartotta. A működési költségek 2008. évi főösszege 14,9 milliárd  forint volt, amely 2,3 százalékkal haladta meg az előző évit.  A  működési költségek meghatározó hányadát, 56,8 százalékát továbbra is  a személyi költségek tették ki, amelyek részaránya azonban az előző  évihez képest csökkent.

Az MNB 2008-ban is a rá vonatkozó törvények és az alapító  okirata előírásaival összhangban végezte tevékenységét. A jegybank a  2008-2013 közötti időszakra elfogadott középtávú intézményi  stratégiájának kiemelt céljai között jelölte meg a működés- és  költséghatékonyság további javítását, a teljesítmény-orientált  vállalati kultúra megerősítését. Ennek érdekében külső szakértő  közreműködésével 2008 decemberére befejeződött az MNB minden  szervezeti egységére, az általuk végzett valamennyi tevékenységre és  folyamatra, azok költségeire kiterjedő átvilágítás.

A program megvalósításával az MNB a 2009-2010. években összesen  87-90 fő leépítését tervezi - a 2008. december 31-i 641 fő záró létszámhoz viszonyítva -, aminek hatására éves szinten a személyi költségeknél 800 millió forint, a további működési költségeknél pedig 900 millió forint megtakarítással számol.

A beruházási kiadások 2008-ban elszámolt összege 2,6 milliárd  forint volt, 36,3 százalékkal alacsonyabb a tervezett 4,0  milliárdnál. A terv alulteljesítéséhez hozzájárult többek között,  hogy a jegybank év közben döntött a stratégiai készpénztároló  megszüntetéséről. Az elszámolt kiadások mintegy 60 százaléka a  Logisztikai Központ kialakításához kapcsolódott, amely 2008. június  30-ára fejeződött be.

A Logisztikai Központ 2008. december 31-én  nyilvántartott aktivált értéke 12,6 milliárd forint volt. Szakértői  értékelés szerint a létesítmény azon túl, hogy alkalmas az euró  készpénzcsere biztonságos lebonyolítására, korszerű védelmi  rendszerek kiépítésével biztonságosabbá és átláthatóbbá tette az  emissziós munkafolyamatokat, ezzel az MNB a kitűzött céljainak  megfelelő létesítményt hozott létre - olvasható az ÁSZ  összefoglalójában.

A regionális emissziós központok bezárásával megvalósult a  készpénzlogisztika területi racionalizálása, a feladatellátás  munkaerőigénye csökkent, amely e területen működési költség- és  létszám-megtakarítást eredményezett. A 2001-től elindított, működési  hatékonyságot javító intézkedések eredményeként az MNB tulajdonát  képező ingatlanok száma 18-ról folyamatosan 4-re csökkent, a Logisztikai Központ átadásával pedig 5-re nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.