Az MKB árat emel, az MNB lecsap, Rogán örül

Az MKB Banknál a jövő év február 10-étől érvényes kondíciók szerint 150 forinttal emelkednek a számlavezetési díjak, de az átmeneti intézkedés legfeljebb 2016. július 1-ig marad érvényben – közölte a bank. A hírre az MNB célvizsgálatot indításával reagált. Rogán örül.

Az emelést illetően arról is tájékoztatást adnak, hogy a változást a tranzakciós illetékről szóló törvény 2013. augusztus 1-én hatályba lépett módosítása, továbbá az ezzel összefüggésben megváltozott közteher-fizetési kötelezettség váltotta ki. Az egyéb tranzakciókat illetően egyelőre nem történt módosítás – írja a bankmonitor.hu.

Mint ismert, a pénzügyi rezsicsökkentés jegyében februártól havi 150 ezer forint két részletben ingyenesen lesz felvehető bármelyik hazai pénzkiadó automatából. Ez az intézkedés 40 milliárd forintos veszteséget okoz a bankrendszernek, miközben jelentős lökést ad a hazai feketegazdaság további elterjedésének, amit a készpénzes fizetési mód segít elő.

Az ingyenes készpénzfelvétel körüli anomáliákról szólva Orbán Viktor a közrádió ma reggeli műsorában a műsorvezető aggályoskodó kérdésére, miszerint a költségeket a szektor szereplői áthárítják a dolgozókra, azt felelte, hogy ha vannak is ilyen próbálkozások, nem járnak sikerrel, mert a kormány megvédi a pénzügyi rezsicsökkentést, mint tette eddig is a hasonló esetekben.

Az MNB hamar reagált a Sopron Bank és az MKB frissen bejelentett számlavezetésidíj-emelésére, ami akár össszefüggésben is lehet a februártól élő ingyenes készpénzfelvétellel, annak kompenzációjaként tekinthető. Az összefüggés feltárása a pénzügyi felügyeleti szerepet magához vonó MNB dolga lesz, és erre készen is állnak.

Közleményben fejtik ki, hogy ha a vizsgálatok során jogsértést tapasztalnak, a fogyasztók védelme érdekében valamennyi szankcionálási eszközt alkalmazni fogják a renitensekkel szemben. A költségeket ugyanis a papír szerint a bankok nem háríthatják egyoldalúan tovább ügyfeleikre. Vélhetően brutális bírságokkal próbálják visszaverni az ilyen banki szándékokat.

Rogán Antal hamar reagált az MNB reakciójára, bár ezúttal nem személyesen a tetthelyen, hanem íróasztal mellől, közleményben megfogalmazva véleményét. Emlékeztetett: a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényben világosan kimondták, hogy a bankok nem emelhetik meg a díjaikat az ingyenes készpénzfelvétel miatt.

Esélyesnek látszik, hogy két bank máris megszegte ezeket a szabályokat – prejudikált a frakcióvezető, aki örül annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank határozottan lépett, és vizsgálatot indított az említett bankoknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.