Az MFB Invest tőkét emel a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-ben

Közel kétmilliárd forint alaptőke-emelésről döntött a Magyar Gáz Tranzit Zrt. közgyűlése, az új részvényeket az MFB Invest Zrt. veszi át - közölte a társaság kommunikációs cége hétfőn.

A részvények vásárlásával a két nagy tulajdonos, az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. azonos arányú tulajdoni hányaddal rendelkezik a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-ben. A társtulajdonos bevonása az Európai Unió harmadik energiacsomagjában megfogalmazott tulajdonosi szétválasztási előírások maradéktalan teljesítéséhez szükséges.

A társaság feladata az új, kétirányú, nagy nyomású (75 bar) összekötő földgázszállító vezeték megépítése Magyarország és Szlovákia között. A földgázszállító vezeték magyarországi, Vecsés-Balassagyarmat közötti szakasza 94 kilométer lesz, teljes hossza pedig 115 kilométer. A 2014. december 31-ig megépítendő vezeték tervezett átviteli kapacitása évi 5 milliárd köbméter.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. az MVM leányvállalatából, az Országos Villamostávvezeték (OVIT) Zrt.-ből kiválás útján jött létre 2012. január 1-jén. Az MVM Zrt., majd az OVIT ZRt. közgyűlése tavaly szeptemberben döntött a hazai energia-ellátásbiztonság növelését, az egyoldalú függőség csökkentését célzó Magyar-Szlovák Földgázszállító Összekötő Vezeték megépítését végző projekttársaság alapításáról. 

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. vezérigazgatója Olasz Enikő, aki kinevezését közvetlenül megelőzően az OVIT Zrt. földgáz igazgatóságát vezette, korábban tíz éven át az energetikai szektorban dolgozott különböző vezető beosztásokban.

A projektet az Európai Unió kiemelt fontosságúként kezeli, és a határkeresztező kapacitás beruházásához összesen 30 millió euró támogatást biztosít. A magyar-szlovák gázvezetékrendszer összekapcsolása az észak-déli energiafolyosó egyik fontos eleme, és ugyanakkor elérhetővé teszi a Nyugat-Európában elérhető gázforrásokat. A Magyar Gáz Tranzit Zrt. szlovákiai partnere az eustream a.s. cég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.