A sárgacsekkadó-emelést bírálja az ellenzék

Az ellenzék szinte összes pártja, az LMP, az MSZP és a Jobbik is tiltakozott a posta sárgacsekkadó-emelési terve ellen. Külön-külön megfogalmazott, ám összecsengő félelmeik szerint a tilalmak ellenére az emelkedő adót végül az ügyfeleknek kell majd megfizetniük.

Az LMP szerint a kormány "gazdasági ámokfutásának költségeit" az emberek fizetik meg. Ennek újabb állomása, hogy a Magyar Posta át fogja hárítani a sárgacsekk-adót - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

Az ellenzéki politikus arra a lapunkban megjelent hírre reagált, amely szerint a jelenlegi nettó 112 forintról 137 forintra, vagyis áfával együtt 142 forintról 174 forintra emeli a sárga csekkes befizetések díját a posta.

Scheiring Gábor kijelentette: a készpénzfelvétel, a készpénzes befizetések, a hiteltörlesztések és az online átutalások után a sárga csekkes befizetések "megsarcolása" is a hétköznapi embereken, azon belül pedig az alacsony keresetűeken "csattan".

Ahelyett, hogy a kormány belátná, fordítva ül a lovon, olyan gazdasági ámokfutásba kezdett, amelynek azok az emberek isszák meg a levét, akiknek amúgy is csökken a reálbére - mondta.

Az LMP véleménye szerint a hétköznapi átutalások helyett inkább a nemzetközi spekulációs pénzmozgásokat kellene megadóztatni - jelentette ki.

Az MSZP szerint teljes társadalmi katasztrófához vezethetnek az "Orbán-Matolcsy páros brutális megszorító intézkedései".

Tukacs István szerdai közleményében azt írta: nem elég, hogy kormány gazdaságpolitikája nyomán recesszióban van az ország, elszabadult az infláció és csökkennek a reálbérek, de a tranzakciós illetékkel és a postai csekkadóval még több pénzt emelnek ki a zsebekből.

Az ellenzéki képviselő szerint a sárga csekk díjának az inflációt jóval meghaladó mértékű - 22 százalékos - emelése újabb terheket ró a családokra, és így "zsákutcába kerülnek" azok, akik a tranzakciós illeték miatt banki átutalás helyett inkább a postán fizették volna be a rezsit.

Tukacs István hozzátette, a devizahitelesek is nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen minden egyes törlesztőrészlet után meg kell fizetni a tranzakciós illetéket.

A Jobbik felháborodva értesült arról, hogy a Magyar Posta 25 forinttal emelné a sárga csekkek után fizetendő díjat - közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt képviselője az MTI-vel.

A közlemény szerint bár ezen megemelt összeget elvileg az fizeti, akinek a számláján jóváírják a befizetést, de ezt az újabb "több milliárdos megszorítást" a jelenlegi rendszer szerint nem az érintett nagy cégek, szolgáltatók viselik, hanem a korábbiakhoz hasonlóan áthárítják azt ügyfeleikre.

Z. Kárpát Dániel kiemelte: bár a direkt áthárítást számos előírás tiltja és azt közvetlenül nem is lehetne feltüntetni, a hasonló díjemelésekkel sújtott vállalatok ilyen esetekben egyéb eszközökhöz folyamodnak. Például megemelik áraikat, csökkentik költségeiket, gyorsítják az elbocsátásokat, vagy elhalasztják fejlesztéseiket.

Hangsúlyozza: mivel évente több tízmilliárd forint bevétel származik a sárga csekkek forgalmából, és a háztartások 90 százaléka használ ilyeneket, a Jobbik szerint a megemelt díjak átterhelése minden magyar állampolgárt érint majd.

Ezért javasolja az ellenzéki párt egy az áremeléseket és a szolgáltató cégek viselkedését folyamatosan szemléző monitoringrendszer felépítését, hogy egyértelműen kiderüljön, ha valamely társaság a rá kivetett adó vagy díjemelés miatt saját ügyfeleit sújtja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.