Az ír mentőakció időzítését találgatják

A kérdés nem az, meg kell-e segíteni Írországot, hanem az, hogy mikor – legalábbis ezek az elemzői vélemények tartották magukat a hétvégén.

A Reuters és a Financial Times értesülései szerint Dublinban folytak egyeztetések szombaton és vasárnap is, de az ír kormány cáfolta, hogy kéréssel kívánna fordulni az eurózónához az európai stabilitási alap mintegy 60-80 milliárd eurós megcsapolására. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn egy ázsiai konferencia keretében szintén azt hangoztatta, nem tud arról, hogy Dublin támogatást kérne, s úgy vélte, erre egyelőre nincs is szükség.

Az elemzők azt hangoztatták: érhető, ha a jövő év közepéig megfelelően finanszírozott ír kormány nem kapkod, s nem kívánja feladni szuverenitását gazdaságpolitikája felett, ugyanakkor a görög válság  tanulsága az, hogy a döntés halogatása csak egyre rontja a helyzetet. Értesülések szerint a hétvégi egyeztetéseken azt próbálták meg elemezni, hogy vajon a piacok hétfőn milyen hangulatban nyitnak. A múlt héten a tízéves ír államkötvény hozama kilenc százalék fölé emelkedett, azaz a „kelta tigris” finanszírozása nem volna lehetséges, ha most lenne rá szükség.

A vezető európai pénzügyminiszterek Szöulban még pénteken nyilatkozatot tettek közzé, amelyben igyekeztek megnyugtatni a befektetőket, hogy jelenleg nem gondolkodnak átütemezésben és a hitelezők részvételében a veszteségek elszenvedésére. Erre azért kényszerültek, mert a májusban ideiglenesen három évre létrehozott európai stabilizációs alapot – amelynek működéséhez az eurózóna részvevő tagjai 440 milliárd eurót garantálnak, de úgy, hogy az IMF-et is bevonják a megszorító program kidolgozásába – úgy akarják a német és a francia követelés szerint állandóvá tenni, hogy kidolgoznák a rendezett államcsőd-eljárás folyamatát, amelyben a hitelezőknek is részt kellene venniük. Az ír hozamemelkedés nyomán Dublin élesen bírálta Berlint, amely viszont az utóbbi napokban cselekvésre szólította fel Cowen kormányát, azaz a mentőalap megnyitásának kérvényezésére ösztönözte.

Az uniós pénzügyminiszterek hétfőtől három napon át Brüsszelben tárgyalnak, egyrészt a 2011-es európai költségvetésről, amelyről az egyeztetések csütörtökön kudarcba fulladtak, másrészt egyéb kérdésekről, de a napirendet meghatározhatja az ír – és következményeként a portugál – helyzet értékelése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.