Az ipari építkezések már növekednek idén

A Colliers International várakozása szerint a 2011-es esztendő a folytatódó stabilizálódás, és az ipari ingatlanok építése terén az enyhe növekedés éve lesz - közölte az ingatlan-tanácsadással foglalkozó cég hétfőn.

Becslésük szerint az átadott összterület kisebb lesz a tavalyinál, mivel jelenleg csak két spekulatív fejlesztésről szólnak jelentések, összesen 10.500 négyzetméter területtel, és elképzelhető további egyedi igény szerint megépített - built-to-suit (BTS) - vagy előbérleti konstrukcióban megvalósuló fejlesztés is. Az ingatlan-tanácsadó cég 2011-ben nem vár további drasztikus bérleményvisszaadást.

Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója a közleményben hangsúlyozza: a bérleti piacon jelenleg látható nagy érdeklődés következtében azt várják, hogy a bérbeadás mértéke idén is hasonló lesz a tavalyihoz, ami láthatóan csökkenő üresedést fog eredményezni. A bérleti díjak továbbra is stabilak maradnak, vagy enyhén emelkedhetnek.

Az adásvételi piacon közepes intenzitás várható, de a nagyobb épületek iránt továbbra sem várható kiemelkedő kereslet - összegezte az ipari ingatlanok piacának 2011-es várakozásait Beck Tamás a közleményben. A Colliers International budapesti irodájának az ipari ingatlanokra vonatkozó 2011-es piaci jelentéséből kiderül, hogy 2008 rekordok éve, 2009-pedig az alkalmazkodás éve volt, 2010 pedig a stabilizáció jegyében telt a budapesti ipari ingatlanok piacán. A piac az egyensúly irányába mozdult el a kereslet-kínálat és a bérleti díjak terén.

Az ingatlan-tanácsadó cég tanulmányában rámutat arra, hogy a fejlesztői aktivitás 2010-ben gyenge volt, mivel az új átadások összterülete csak 63.000 négyzetméter volt, fele annak, amit eredetileg a szakemberek vártak. Budapesten és környékén az ipari ingatlanok állománya 1,622 millió négyzetméterre nőtt.

A bérbeadások mértéke 2010-ben megegyezett a Colliers International várakozásaival, 122.000 négyzetméter volt. Az összterület körülbelül negyede, 33.600 négyzetméter keletkezett meglévő bérlők igényéből. A 2010-es év során feltűnően hiányoztak a nagyméretű 5.000, illetve különösen a 10.000 négyzetméter feletti bérleti tranzakciók, és ezáltal csökkent az átlagos bérlemény mérete is mintegy 1.300-2.000 négyzetméterre.

A logisztikai cégek, melyek korábban a bérbeadások nagyjából felét adták, szintén hiányoztak a piacról, ugyanakkor megjelentek a bérleti piacon a gyártó cégek, Budapesten és vidéken is. A bérleti díjak tavaly stabilizálódtak, így a nagyobb alapterületű raktárbérlemények nettó kínálati bérleti díjai általában négyzetméterenként havi 3,2-3,8 euró között mozogtak, míg a városi logisztikai épületek tekintetében 5 euró körül alakultak - írja közleményében a Colliers International.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.