Az ipar rosszabbul teljesít

Meglepő adattal szolgált a hétvégére a Központi Statisztikai Hivatal: előzetes felmérése szerint májusban a hazai ipar teljesítménye 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A járműipar hiába húz, a hiba más készülékében lehet.

Az ipari termelés a KSH előzetes adatai szerint 2,1 százalékkal csökkent májusban az egy évvel ezelőttihez képes, ami némileg meghökkentő, ha az áprilisi 5,3 százalékos, kiugróan magas növekménnyel vetjük össze. Különös azért is, mert azóta az iparág egészére jelentősebb hatást gyakorló termeléscsökkentésről nem érkezett hír.

Az adatok részletes kibontását jövő péntekre ígéri a KSH, addig jószerivel találgatni lehet, hogy mi okozta a váratlan megtorpanást. Még azt sem lehet mondani, hogy magas volt a bázis, hiszen egy évvel ezelőtt a termelés volumene 0,4 százalékkal volt a 2011 májusi szint alatt.

Ami végképp bosszantó a kormány sikerpropagandájának szempontjából, hogy ezúttal havi szinten is csökkent a kibocsátás, azaz májusban az ipari termelés volumene 1,3 százalékkal elmaradt az áprilisitól, s ezzel négy hónapja tartó pozitív sorozat végére tett pontot. Mindamellett az ipar a tavalyi 1,7 százalékos visszaesés után jó évet kell produkáljon, egyrészt a recessziós időszak miatt alacsony bázis, másrészt az új autóipari kapacitások, itt is elsősorban a győri Audi gyáregység belépése miatt. Elemzők három százalék körüli növekedést prognosztizálnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője is ekkora bővülést feltételez, szerinte a májusi rosszabb teljesítményben a Suzuki lehet a ludas, de a következő hónapokban újra a járműgyártás adhat lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, míg a Suzuki visszatért a két műszakos termeléshez. (Igaz, az esztergomi gyár az árvíz tetőzésekor leállt, s ha a kiesést nem tudják pótolni, az a szektor júniusi termelésén is negatív nyomot fog hagyni.) 

A kilátásokra nézve biztató, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak – tette hozzá az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.