Az Intelt is elérte a rémálom

A világ legnagyobb chipgyártó cége globálisan 5000-6000 munkahelyet szüntet meg - közölte a vállalat. A számítástechnika piacán a kereslet visszaesett, emiatt az összesen öt üzemében kénytelen beszüntetni a gyártást.

A társaság Malaysiában és a Fülöp-szigeteken három üzemet, míg egyet-egyet az Oregon állambeli Hillsboroban és Santa Claraban állítanak le. A munkahelyek megszüntetése mintegy 6 ezer embert érint, de nem mindegyiküktől válik majd meg a vállalat - közölték. A leépítés nem befolyásolja azt, hogy a vállalat újabb, hatékonyabb gyártási eljárásokat honosít meg, a kutatásra, fejlesztésre összpontosít. A szerkezeti átalakulást 2009. végéig akarják végrehajtani.

Az Intel az elmúlt napokban jelentette be, hogy adózott eredménye a negyedik negyedévben a számítógépek, s így a mikroprocesszorok iránti kereslet visszaesése miatt 90 százalékkal 234 millió dollárra, bevétele 23 százalékkal 8,2 milliárd dollárra zuhant. Az év egészét tekintve jobbak az eredmények: a profit 24 százalékkal 5,3 milliárd dollárra, a bevétel 2 százalékkal 37,6 milliárd dollárra mérséklődött.

A szakma két vezető piackutató cége, a Gartner és az IDC a héten azt jelentette, hogy a negyedik negyedben hat év óta a legkisebb mértékben nőtt a személyi számítógépek eladása, s ez a tendencia az idén folytatódik. A félvezetők világméretű eladásában az idén 16 százalék körüli visszaesésre számít a Gartner. A cég óriásit rontott a kilátásokon: november elején még 2,2 százalék körüli romlást jövendölt a lapkák idei globális értékesítésében.

Kevesebb érdeklődő, kevesebb vevő - az Intel is leépít
Kevesebb érdeklődő, kevesebb vevő - az Intel is leépít
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.